Misstro i Ukraina till ryskt juleldupphör

TT

Uppdaterad 2023-01-07 | Publicerad 2023-01-06

Mariupolbor vid ett torg med en julgran som pyntats för den ryskortodoxa julen på torsdagen.

Det ensidiga eldupphör som Ryssland utlyst inleddes och bröts.

Ukraina och västländer litar inte på ärligheten i utspelet från president Vladimir Putin.

– Ett cyniskt trick, säger amerikanska UD och meddelar ett nytt stödpaket.

Det utlovade ryska eldupphöret inleddes vid tolvslaget lokal tid hävdar rysk statlig tv.

Enligt president Putin utlyses det på grund av den ryskortodoxa julhelgen.

Under fredagsmorgonen, timmarna före det utlysta eldupphöret, pågick striderna i östra Ukraina som vanligt. Ryska trupper uppges bland annat ha beskjutit staden Kramatorsk nära frontlinjen i regionen Donetsk. Det kom även ukrainska uppgifter om rysk beskjutning i Bachmut.

Strider i Donetsk

Även efter det att det att Ryssland hävdat att eldupphör inletts kom uppgifter om artilleribeskjutning från både rysk och ukrainsk sida.

– Det finns ett ord som bäst beskriver detta och det är ”cyniskt”, sade Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement om Putins utspel.

– Vår farhåga … är att ryssarna skulle kunna försöka använda en tillfällig paus i striderna för att vila, återuppbygga, omgruppera och i slutändan anfalla igen, fortsatte Price.

Anklagar Ukraina

Det ryska försvarsdepartementet hävdar på fredagen att landet respekterar eldupphöret, men anklagar Ukraina för artilleribeskjutning mot människor och ryska positioner, skriver AFP.

USA:s president Joe Biden beskriver det som ”intressant” att Putin kunde bomba på juldagen och nyårsdagen, men nu vill ha ett eldupphör.

– Jag tror att han försöker skaffa sig lite andrum, säger Biden syftande på Putin.

USA meddelade på fredagen ett nytt stödpaket till Ukraina på sammanlagt 3,75 miljarder dollar, vilket motsvarar över 39 miljarder kronor.

I paketet ingår direkt militärt materielstöd till ett värde av 2,85 miljarder dollar, där vapen, fordon och ammunition hämtas direkt från Pentagons lager och skickas till Ukraina.

Stöd till ett värde av 225 miljoner dollar går till att finansiera en modernisering av Ukrainas militär, samt 682 miljoner dollar till allierade länder i Europa för att fylla upp militära lager och försändelser som utlovats till Ukraina, skriver amerikanska nyhetsbyrån AP.

Vita husets talesperson Katrine Jean-Pierre säger att stödet är det största enskilda hittills från USA.

Zelenskyj: Täckmantel

I sitt dagliga tal på torsdagskvällen sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland försöker att använda julen som en täckmantel för att ”åtminstone kortvarigt stoppa Ukrainas soldater i Donbass och för att kunna flytta utrustning, ammunition och mobiliserade män närmare våra positioner”.

– Vad kommer det här att leda till? Bara till ytterligare ökade dödssiffror, sade han.

Zelenskyj riktade delar av sitt tal till ryska medborgare.

– Kriget kommer att vara slut när era soldater antingen lämnar eller vi driver bort dem, sade han.