Video avslöjar Putins bluff – på dödens väg

Publicerad 2022-12-23

I åtta månader har Vladimir Putin nekat.

Men nu kan New York Times visa vad som egentligen hände på ”dödens väg” i Butja.

De digitala spåren leder till ett ökänt fallskärmsjägarförband.

Följ ämnen
Ukraina

Bilderna och filmerna som spreds från Butja efter det ryska tillbakadragandet har lett till både skräck och ilska.

Men i Kreml har reaktionen varit en annan.

Vladimir Putin har avfärdat det hela som ”en provokation” och hävdat att den ryska armén inte haft något med det hela att göra.

Efter en åtta månader lång undersökning kan New York Times dock visa att massakern på Yablunska Street, som invånarna nu kallar ”dödens väg”, utfördes av ryska fallskärmsjägare från 234:e regementet.

Här syns män ledas, under vapenhot, på Yablunska Street i Butja.

Skulle säkra väg till Kiev

Soldaterna, som är några av de bäst utbildade i den ryska försvarsmakten, ska ha avslöjats av radiokommunikation, militär utrustning och märkena på sina uniformer.

New York Times bevis visar att morden var ett medvetet och hänsynslöst försök att säkra en väg till huvudstaden Kiev. Soldater förhörde och avrättade obeväpnade civila som korsade deras vägar – oavsett om det handlade om barn som flydde med sina familjer eller människor som försökte ta sig hem på sina cyklar.

Befordrades efter de chockerande bilderna

Bevisen har samlats in genom filmer, bilder och ”digitala fingeravtryck” där man kunnat se att de ryska soldaterna beslagtagit offrens telefoner och ringt hem till sina egna familjer. Ofta bara timmar efter att de dödats.

Genom att analysera telefonnumren har New York Times kunnat kartlägga ett 20-tal fallskärmsjägare i det 234:e regementet. Även befälhavaren Artilom Gorodilov kunde avslöjas efter att ha fångats på en övervakningskamera på Yablunska Street då han kommunicerade med sina trupper.

Efter att styrkorna dragit sig tillbaka från Kiev har Gorodilov befordrats till överste och ceremonin hölls bara dagar efter att de chockerande bilderna från Butja dök upp.

Det ryska försvarsministeriet har avstått att svara på frågor om utredningen.

LÄS VIDARE