"Det allvarligaste åtalet hittills mot Trump"

Jonas Cullberg/TT

Publicerad 2023-08-02

Det senaste åtalet mot ex-presidenten Donald Trump kan leda till fängelse, enligt USA-experten Dag Blanck.

– Det handlar om hjärtat av den amerikanska demokratin, säger han till TT.

Enligt de nya åtalspunkterna försökte Donald Trump fuska sig till en seger i det amerikanska presidentvalet 2020 genom att ”använda medvetet falska påståenden om valfusk” och försöka få valet ogiltigförklarat. Detta ledde till att Trump-anhängare stormade kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.

Åtalet är det senaste av tre mot den före detta amerikanska presidenten.

– Det här är det allvarligaste åtalet hittills. Det handlar om hjärtat av den amerikanska demokratin, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

TT: Hur påverkar åtalet Trumps chanser i presidentvalet 2024?

– I ett normalt läge skulle en kandidat som åtalats för att ha försökt förstöra den amerikanska demokratin inte ha någon chans alls. Men Trump har alltid gått emot förutsägelserna, säger Blanck.

– Han har en andel mycket lojala väljare som alltid står vid hans sida. De ser åtalen som en häxjakt. Sedan finns det en väljargrupp som kanske funderar på om bagaget nu är för stort. Det är i alla fall en förhoppning hos hans utmanare i den republikanska nomineringen, som Floridas guvernör Ron DeSantis.

TT: Vad händer nu?

– Trump kommer att framträda inför domstol och där kommer han med hundra procents sannolikhet att förklara sig icke skyldig. Sedan kommer en förhandling hållas mellan åklagaren och försvaret om när rättegången ska äga rum, säger Blanck.

– Där kommer det säkert att finnas starkt intresse från Trump för att fördröja den så länge som möjligt. Gärna tills efter valet i november 2024.

TT: Hur stor är risken att Trump döms till fängelse?

– Risken finns. Det beror på hur rättegången utspelar sig och vilken typ av bevis som finns. Det är uppenbart att det finns en hel del vittnen från Trumps tidigare inre krets som har talat med åklagarna och sitter inne med mycket kunskap. Sådana vittnesmål kan bli väldigt allvarliga i en rättegång, säger Blanck.

– Även om Trump döms innan valet kan han fortfarande ställa upp. Men om det händer skulle det vara så exceptionellt att det skulle leda till en konstitutionell kris.

TT: Tror du att Trump ser valkampanjen som avgörande för att slippa fängelse?

– Om han blir president och det här åtalet finns kvar finns det möjlighet att lägga ner åtalet. Då finns det ett justitiedepartement med en justitieminister som är utsedda av Trump. Han skulle säkert kunna påverka utgången av fallet på något sätt.

TT: Hur har Trump reagerat på åtalet?

– En sak jag fann väldigt remarkabel är att han talade om att ”brottsfamiljen Biden” fortsätter sin attack. Han har även dragit paralleller till Nazityskland, att president Joe Bidens justitiedepartement agerar som under nazitiden i Tyskland. Det är minst sagt anmärkningsvärt och visar hur högt tonläget har blivit.