Dödligaste attacken på två decennier på Västbanken

Israeliska styrkor stormade Jenin-lägret på Västbanken under torsdagen.

Det är den dödligaste attacken på två decennier.

– Jag satt fast mitt i eldstriden i flera timmar. Det var vansinnigt, säger filmaren Sakir Khader.

Konflikten på Västbanken har sett sin dödligaste räd sedan 2002 enligt den israeliska människorättsgruppen B’Tselem, skriver AP.

På torsdagsmorgonen genomförde israeliska styrkor en räd mot flyktinglägret Jenin på norra Västbanken. Lägret kontrolleras av Palestinska myndigheter och har varit målet för flera räder av den israeliska militären de senaste åren.

Sakir Khader, en palestinsk-hollänsk filmare befann sig i lägret när skottlossningen började och berättar för The Guardian att beväpnade palestinier öppnade eld mot ett israeliskt pansarfordon förklätt till en skåpbil, varpå israeliska styrkor besvarade elden och en våldsam fyra timmar lång eldstrid följde, som orsakade omfattande skador.

Israel genomförde på fredagsmorgonen flygräder mot mål i Gaza – medan militanta palestinier i sin tur avfyrade fem raketer under natten.
Israel genomförde på fredagsmorgonen flygräder mot mål i Gaza – medan militanta palestinier i sin tur avfyrade fem raketer under natten.

– Jag satt fast mitt i eldstriden i flera timmar. Det var vansinnigt. Det fanns krypskyttar och drönare och de använde en bulldozer för att blockera en gata, sa han till tidningen.

Israels förklaring

Torsdagens räd gick längre in i lägret än tidigare. Enligt israeliska myndigheter hade de fått underrättelser om att Palestinska Islamiska Jihad förberedde attacker mot israeler. Nio palestinier dog under räden och 20 skadades allvarligt. Natten mot fredagen skickade palestinierna fem raketer från Gaza. Tre stoppades av israeliska luftförsvaret, en landade på ett fält och en föll till marken innan den tagit sig ut från Gaza. Israel svarade med lufträder mot Gaza. Inga palestinska grupper har tagit på sig raketerna och ingen har skadats i attackerna.

Åtta av offren för torsdagens attack bärs fram i ett hav av sörjande i Jenin på Västbanken.
Åtta av offren för torsdagens attack bärs fram i ett hav av sörjande i Jenin på Västbanken.

Jämförs med andra intifadan

Enligt BBCs korrespondent Tom Bateman drar många boende i Jenin paralleller till ”Slaget om Jenin” i april 2002, mitt under den andra intifadan. Under slaget dödades 52 palestinska militanter och 23 israeliska militärer och stora delar av lägret jämnades med marken. Historien om slaget har bildat en kuliss för den nya generation av palestinier som växt upp i Jenin.

Bryter banden med Israel

De palestinska myndigheterna meddelade på torsdagseftermiddagen att de avbryter säkerhetssamarbetet med Israel på Västbanken. Samarbetet finns för att hindra islamska militanter och har avbrutits tidigare men återupptagits efter påtryckningar från Israel och USA.

USA:s utrikesdepartement kallar räden mot Jenin ”beklaglig”. Men säger samtidigt att det är en dålig idé att avbryta säkerhetssamarbetet.

– Vi anser naturligtvis inte att detta är rätt steg att ta just nu, sa Barbara Leaf, tjänsteman med fokus på Mellanöstern.

USA:s utrikesminister Athony Blinken kommer resa till Mellanöstern på söndag, med planerade besök i bland annat Egypten, Israel och på Västbanken. En resa som meddelades bara timmar efter räden mot Jenin. Han sa att han oroades över situationen och befarade att säkerhetsläget kunde förvärras.

Publisert:

LÄS VIDARE