Myndigheter på helspänn efter protester: Hat mot Sverige

Koranbränningen utanför Turkiets ambassad får allt fler konsekvenser med globala demonstrationer mot Sverige.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är myndigheterna och regeringen på helspänn för att  protesterna ska sprida sig och förvärras.

– Det finns en stor upprördhet och hatuttryck mot Sverige, säger Mikael Tofvesson, operativ chef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Våldsamma demonstrationer och svenska flaggor som brändes upp i Turkiet har under de senaste dygnen spritt sig till flera länder som Pakistan och Irak.

Samtidigt uppmanar den inflytelserika muslimska institutionen al-Azhar-universitet i Kairo till ”global bojkott” av svenska varor efter att danske högerprovokatören Rasmus Paludan eldat upp en koran utanför Turkiets ambassad.

”Stor upprördhet”

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns en oro inom såväl regeringen och UD som flertalet säkerhetsmyndigheter för att situationen ska förvärras ytterligare.

– Man följer utvecklingen väldigt noggrant och prioriterar särskilt säkerhetsarbetet för utsänd personal. Det finns en nervositet över om det ska eskalera eller lägga sig, säger en UD-källa.

Myndigheten för psykologiskt försvar monitoreras hatet mot Sverige dygnet på nätet av särskilt utbildad personal.

– Vi följer det här för att vara beredda att agera om det kliver in i vårt ansvarsområde och det börjar bedrivas otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige, att man sprider desinformation och vilseledning och det får en större effekt, säger operativa chefen Mikael Tofvesson.

Ett tema som spridits online under senaste dagarna är uppmaningar till bojkott mot svenska varor, uppger MPF.

– Det finns en stor upprördhet och hatuttryck mot Sverige och ett ökat antal reaktioner där man uppmanar till bojkott och där det riktas hat och hotfull stämning mot Sverige och svenskar, säger Mikael Tofvesson.

Utrikesdepartementet i Stockholm.
Utrikesdepartementet i Stockholm.
Protester i Istanbul efter att Paludan bränt koranen.
Protester i Istanbul efter att Paludan bränt koranen.

Växande reaktioner

Han konstaterar att ilska mot Sverige inte är otillbörlig påverkan, men myndigheten följer utvecklingen.

– Under gårdagen eskalerade det väldigt mycket så reaktionerna har ju vuxit. 

Även på Säkerhetspolisen följer man utvecklingen och terrorhotnivån ligger kvar på en oförändrad trea på den femgradiga skalan vilket innebär att terrordåd ”kan inträffa”.

– Vi från Säkerhetspolisen följer naturligtvis utvecklingen och det gör vi då vi vet att händelser i omvärlden kan påverka säkerhetsläget i Sverige både på kort och lång sikt. Och vi vet också att händelse i omvärlden kan påverka våldsbejakande extremism och främmande makt, säger Gabriel Wernstedt på Säpos pressavdelning.

På UD beklagar man situationen och pekar på hur relationerna till andra länder kan försämras.

”Utrikesdepartementet står i kontakt med ambassaderna och följer situationen nära. UD kommenterar inte hotbilden mot våra ambassader eller vilka säkerhets- och beredskapsåtgärder som vidtas, eftersom detta kan motverka åtgärdernas syfte.

Vad som sker just nu i spåren av de här aktionerna är såklart en dålig utveckling för Sveriges internationella relationer och i synnerhet med muslimska länder.”, uppger UD:s presstjänst i en kommentar.

Protester utanför Sveriges ambassad i Ankara, Turkiet.
Protester utanför Sveriges ambassad i Ankara, Turkiet.
Publisert: