Ramaskri från världsledare efter attack mot hjälparbetare

Uppdaterad 2024-04-05 | Publicerad 2024-04-04

De dödades när de skulle leverera mat till hungriga Gazabor.

Den israeliska flygattacken som dödade sju hjälparbetare har väckt ramaskri.

USA:s president Joe Biden uppmanar nu till omedelbar vapenvila.

Följ ämnen
Gaza

Sju medarbetare från hjälporganisationen World Central Kitchen (WCK) dödades i en israelisk flygattack mot Gaza i måndags.

Israel har bekräftat attacken och uppgett att det hela var ett misstag, som nu utreds.

– Det var ett misstag som följde på en felaktig identifiering, på natten, under ett krig, under mycket komplexa förhållanden. Det borde inte ha hänt, sa Herzi Halevi, chef för den israeliska militären, i går.

Ett av World Central Kitchens fordon som träffades av ett israeliskt flygangrepp i Deir al Balah i tisdags.

Människor inspekterar platsen där sju hjälparbetare från hjälporganisationen World Central Kitchen dödades i centrala Gazaremsan.

WCK-grundaren Jose Andres har sagt att attacken var medveten och ”skedde systematiskt”.

Oavsett vem som har rätt har händelsen väckt ramaskri.

Hård kritik mot Israel

USA:s president Joe Biden uttryckte under tisdagen att han var ”rasande och förkrossad”.

– Detta är en av de främsta anledningarna till att utdelning av humanitär nödhjälp i Gaza varit så svår – Israel har inte gjort tillräckligt för att skydda biståndsarbetare som försöker leverera hjälp som civila så desperat behöver.

Under kvällen tog Biden upp attacken direkt med Natanyahu i ett telefonsamtal, meddelar Vita huset.

Joe Biden under ett tal i washington i går.

Biden klargjorde att Israel behöver genomföra ”konkreta åtgärder” för att ta itu med skyddet av civila av säkerheten för hjälparbetare.

Han ska ha sagt att USA:s stöd för Israel i konflikten hänger på det, krävt omedelbar vapenvila och kallat den humanitära situationen i Gaza oacceptabel.

Kräver utredning: ”Äcklad”

De sju hjälparbetarna var medborgare i USA, Kanada, Storbritannien, Australien, Polen och Palestina. Ledare för flera av de länderna har också uttalat sig.

Dödade: På översta raden palestinska Saifeddin Issam Ayad Abutaha, Lalzawmi Frankcom från Australien, Damian Soból från Polen och Jacob Flickinger från USA/ Kanada. På nedersta raden John Chapman från Storbritannien, James Henderson från Storbritannien och James Kirby från Storbritannien.

Polens president Andrzej Duda skrev på X efter attacken: ”Denna tragedi borde aldrig ha hänt och måste förklaras”.

Kanadas utrikesminister Mélanie Joly har också krävt en fullständig utredning.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak sa i ett telefonsamtal med Netanyahu i tisdags att han var ”äcklad” över händelsen, och krävde även han en oberoende utredning.

En av de döda efter attacken, klädd i en t-shirt med World Central Kitchens logga, vid Al Aqsa-sjukhuset i Deir al-Balah.

”Reste för att hjälpa andra”

Ledare för WCK-teamet i Gaza var Lalzawmi ”Zomi” Frankcom, 43, medborgare i Australien.

– Det här var en person som hjälpte till i Australien under terrängbränderna. Det här var en person som arbetade utomlands för att bistå med hjälp genom denna organisation till människor som lider enorm nöd i Gaza, sa Australiens premiärminister Anthony Albanese om Zomi.

Hon var enligt familjen en ”snäll, osjälvisk och enastående människa som reste över hela världen för att hjälpa andra i nöd”. I ett uttalande till kanalen Channel 9 uppgav de: ”Hon dog när hon utförde det arbete hon älskade”.

25-åring död

Yngst i gruppen var palestiniern Saifeddin Issam Ayad Abutaha, 25, som arbetade som chaufför för WCK.

Han var ursprungligen från Rafah i södra Gaza. Det var också där han begravdes, skriver BBC.

Hundratals personer deltog. Vänner, kollegor och släktingar turades om att bära kroppen till sista vilan.

”Han var så glad att arbeta med en organisation som bistår med humanitär nödhjälp till internflyktingar, våra hjärtan är krossade av hans död”, sa nära vännen Hassan till BBC.

Biståndsarbetare från World Central Kitchen med kroppen av en av sina dödade kollegor vid ett bårhus i Rafah.

200 hjälparbetare dödade

Flera hjälporganisationer har larmat om att deras arbete hindras av israelisk militär. Hittills har över 200 hjälparbetare dödats under det snart sex månader långa kriget.

– Israel har nu dödat fler hjälparbetare i Gaza än alla andra arméer, miliser och terrorister i alla andra krig kombinerat, sa Jan Egeland, som leder Norska flyktinghjälpen, till nyhetsbyrån AFP i går.

– Jag hoppas innerligt att denna fruktansvärda attack kommer att fungera som en slags vattendelare och leda till en förändring.

ANNONS