USA redo att medla i Sudan – om vapenvila hålls

TT

Publicerad 2023-06-01

Tiotusentals människor har flytt striderna i Sudan. Bild från mitten av maj.

USA är redo att fortsätta medla mellan de stridande parterna i Sudan, men säger att de då måste mena allvar med att upprätthålla vapenvila.

– När styrkorna genom handling tydligt visar att de menar allvar med att upprätthålla eldupphöret, är USA och kungadömet Saudiarabien redo att fortsätta att underlätta de nu avbrutna diskussionerna för att hitta en förhandlingslösning på den här konflikten, säger en talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Förhandlingarna mellan parterna avbröts i onsdags efter anklagelser från båda sidor om att bryta mot vapenvilan.

Det finns inga tecken på att striderna håller på att avta. På torsdagen vittnade invånare i huvudstaden Khartum om ”tungt artilleri”, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 18 personer uppges ha dött vid en marknad i samband med flyganfall.

Strider mellan armén, vars general Abdel Fattah al-Burhan leder landet, och Rapid Support Forces (RSF), ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo har pågått i sex veckor. Den väpnade kampen om makten har främst pågått i Khartum och i Darfurprovinsen i västra Sudan.

Över 1 800 människor beräknas ha dött i striderna. Enligt FN har konflikten lett till över en miljon internflyktingar, och att 350 000 har flytt utomlands.