"Skärmen blev full av alla larm"

TT

Publicerad 2023-10-07

– Det är klart att det kändes skrämmande när man hörde smällarna, säger Maria Wålsten, som bor i Jerusalem.

Svenska Maria Wålsten – som bor i Jerusalem – har under lördagen hört ljud från larm och luftvärn avlösa varandra.

Hon oroar sig för att Hamas angrepp ska leda till ökad extremism – och krig.

– Folk frågar sig vad det här kommer att leda till, säger hon.

På lördagsmorgonen genomförde islamiströrelsen Hamas en större attack riktad mot Israel, där bland annat tusentals raketer avfyrades från Gazaremsan mot israeliska städer.

Maria Wålsten vaknade tidigt och såg hur hennes telefon hade belamrats med varningsmeddelanden.

– Jag har en sådan där larmapp och mobilen började plinga med raketvarningar. Den fortsatte att låta och jag såg hur omfattningen bara växte. Skärmen blev helt full av alla larm, säger hon.

Smällar från luftvärnsrobotar

Under dagen har hon hört höga smällar från det israeliska ”Iron dome”-systemet, ett luftvärn avsett för att bland annat skjuta ned raketer från Gaza.

– Det är klart att det kändes skrämmande när man hörde smällarna. Jag har dessutom relativt långt till ett skyddsrum, så varje gång flyglarmet gått har jag fått sätta mig i mitt vardagsrum som saknar fönster.

– Samtidigt är det förstås mycket värre för de människor som bor i eller i närheten av Gaza.

Ökar misstro

Maria Wålsten arbetar till vardags för Act Svenska kyrkan, som bedriver biståndsarbete. Flera av hennes israeliska bekanta upplever att situationen känns allvarligare än vad den gjort på mycket länge, och att den riskerar att bli ännu värre på sikt.

– Framför allt tror jag det är retoriken som skrämmer, att ”nu är det krig”. Det blir obehagligt på ett helt nytt sätt.

– I vår organisation försöker vi jobba för dialog mellan israeler och palestinier, att de i högre utsträckning ska kunna leva i mixade städer och umgås. När sådant här händer förstörs så mycket av den typen av arbete, misstron och hatet kommer som ett brev på posten.