Aftonbladet tog storslam på gala i Oslo

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Kilian Munch
Aftonbladets medarbetare i Oslo.

NYHETER

Aftonbladet vann förstapris i två kategorier på galan Schibsted journalism awards i Oslo i kväll.

”Klassresan” vann i kategorin ”Best innovation” och ”Det svenska hatet” vann i kategorin ”Best storytelling”.

– Det är fantastiskt och ett tydligt bevis på att vår journalistik i allra högsta grad är ledande, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Alldeles nyss stod det klart att Aftonbladet vann två prestigefyllda pris på den internationella galan Schibsted journalism awards i Oslo.

”Klassresan” vann i kategorin innovation och ”Det svenska hatet” vann i kategorin Best storytelling.

– Jag är väldigt glad och stolt över mina medarbetare, och väldigt stolt över att vara publisher på Aftonbladet, säger Sofia Olsson Olsén.

”En fantastisk resa”

”Klassresan” vann med motiveringen:

”Vinnaren får oss att se världen från ett nytt perspektiv. Historierna är berättade i ett format som kommer inspirera nästa generations journalistik”.

Reportern Joachim Kerpner är en av personerna bakom ”Klassresan”. Han berättar att han är överväldigad.

– Det är fantastiskt. Jag har aldrig varit med om att vinna något sådant här pris tidigare. Detta är verkligen laget som har vunnit, det är en fantastisk resa som vi gjort och det känns jätteroligt, säger han.

Övriga som arbetat med ”Klassresan” är Mattias Sandberg, Jenny Svenberg Bunnel, Maria Sand, Tim Holmberg, Marcus Månsson, John Carehag, Jonathan Norén och Titti Jersler.

”Jättehedrande”

Även Aftonbladets satsning ”Det svenska hatet” vann första pris – i kategorin Best storytelling.

Motiveringen löd: ”Historien är komplex och alarmerande, och ger oss en djupare förståelse i ett ämne som berör oss alla. Detta kan inte lämnas åt historiker – detta måste berättas när det händer”.

– Det är otroligt roligt och känns jättehedrande, det var väldigt starka jobb som vi tävlade mot, hög klass, säger Gellert Tamas som tillsammans med bland annat Linn Ogelid ligger bakom satsningen ”Det svenska hatet”.

– Det känns väldigt bra att vi vinner, eftersom vi vågade satsa på ett så stort projekt, säger Linn Ogelid.

Övriga medarbetare bakom ”Det svenska hatet” är Sofia Boström, Konrad Cronsioe, Titti Jersler, Tim Holmberg, Veronica Wallström, Daniel Pique, John Carehag, Stanislav Khromov, Evert Lagerberg, Patrick Wojda, Malvina Britts och Petter Svensson.

Sofia OO: ”Väldigt nöjd”

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén säger att hon blev ”otroligt glad” över de dubbla vinsterna.

– Jag trodde inte det var sant. Jag trodde kanske inte vi skulle få två priser, men det var verkligen de bästa bidragen som vann. Jag är väldigt nöjd, säger hon.

Aftonbladets reportageserie ”Flickan bakom pansarglaset” av Kerstin Weigl, Jenny Svenberg Bunnel, Angelica Karlsson och Magnus Wennman var också nominerad.

LÄS OCKSÅ

Så skapades ”Sveriges farligaste flicka”

Publicerad: