Varnar för påskhalkan: ”Kör inte på kvällarna”

Hala vägar, kyla och snöfall.

Bilister uppmanas till försiktighet i helgtrafiken efter att en personbil voltat och hamnat på taket i Karlstad.

– Våra polisbilar har tvingats byta tillbaka till vinterdäck, säger värmlandspolisens presskontakt Morgan Connerdal.

Bilen hade slagit runt och hamnat på taket. Så låg den när räddningstjänsten nådde olycksplatsen under långfredagens morgon. Som tur var klarade sig bilens ende passagerare utan skador, berättar polisens presskontakt Morgan Connerdal.

– Det gick väldigt bra, men väglaget är väldigt besvärligt, säger han.

Han förklarar att det bara är den västra delen av Värmland som klarat sig någorlunda bra från det bistra vädret. I resten av landskapet täcks vägbanorna av snö och väglaget är dåligt.

– Många har hunnit byta till sommardäck och det bidrar ju. Vi hade blivit förvarnade om en del snö men inte om att det skulle bli såhär besvärligt. Våra polisbilar har tvingats byta tillbaka till vinterdäck, säger han.

Farlig halka

Även vägarna i andra delar av Sverige har drabbats av den farliga halkan.

Bland annat är E18 mellan trafikplatserna Sörstafors och Morgendal i riktning mot Köping avstängd under fredagsförmiddagen på grund av en tidigare olycka. Trafiken leds om och vägen beräknas just nu vara öppen igen runt 12.30.

E20 mellan Mariestad och Laxå rapporteras ha drabbats av kraftig halka och snöfall och på Riksväg 34 norrgående i höjd med Ljungsbro har en bil kört av vägen.

Christoffer Hallgren på vädertjänsten Foreca berättar att även Dalarna haft en hel del snöfall under natten och morgonen.

– Det har kommit upp emot en decimeter på vissa håll. Det kommer under dagen även att komma snöfall ned mot Örebro, Östergötland och Kalmar. Även där kan vädret ställa till med en del halkolyckor, säger han.

Helgens väder blir kallt och stundom snöigt.
Helgens väder blir kallt och stundom snöigt.

Han berättar att snöfallet kommer att ligga kvar över samma områden under långfredagen, från Värmland i nordväst ned mot Kalmar i sydost. Sedan kommer det långsamt att röra sig österut medan det avtar i intensitet.

– Snöfallet kommer att dra in över Stockholm under eftermiddagen, men då blir det bara tidvis lättare snöfall. Ikväll drar det bort helt och vi får uppklarnande väder men fortsatt kallt, säger han.

Varnar bilister: ”Åk på dagen”

Christoffer varnar för att väglaget kommer att vara osäkert under hela helgen. Speciellt i östra Götaland och stora delar av Svealand kommer halkan att innebära påfrestningar på trafiken.

– På dagarna smälter snön på vägarna och det blir blött. Sedan blir det kallare och fryser på. Plusgrader på dagarna och minusgrader på kvällarna fram till morgonen kommer det att vara från lördag till måndag, säger han.

Han uppmanar bilister att vara försiktiga i trafiken och planera vilka tider på dagen man ska ut och åka.

– Speciellt om man redan hunnit byta till sommardäck kanske man ska försöka åka mitt på dagen när vägarna är varma och det inte är någon halka. Sedan ska man försöka hålla sig borta från vägarna på kvällar och morgnar, säger han.

Hans bästa soltips är fortfarande att söka sig till Svealand under påskhelgen.

– Det är lite större solchanser där. Så även om det är kallt kan det i alla fall bli lite fint väder, säger Christoffer Hallgren.

Publisert:

LÄS VIDARE