Comey kan vittna redan nästa onsdag

Källa: Comey vill vittna offentligt så fort han kan

NYHETER

WASHINGTON. Senatens underrättelseutskott begär att FBI lämnar ut James Comeys anteckningar uppger nyhetssajten Politico.

Ordförande för representanthusets översynskommitté, Jason Chaffetz, har även bjudit in Comey att vittna nästa onsdag.

Den tidigare FBI-chefen har inte officiellt accepterat inbjudan men en nära källa säger att ”han vill vittna offentligt så fort han kan”

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen begärde senatens underrättelseutskott att FBI lämnar ut James Comeys minnesanteckningar från sina samtal med president Trump och justitiedepartementet gällande FBI:s Rysslandsutredning.

Utskottet vill även att Comey ställer upp och ger sin version av samtalen – både i öppna och slutna förhör.

Begäran kommer från den republikanska senatorn Richard Burr och demokraten Mark Warner under onsdagen uppger nyhetssajten Politico.

– Jag tror att det amerikanska folket kommer att få en chans att höra från Comey inom kort, säger Warner.

Även senatens juridiska kommitté har begärt att få se anteckningarna.

Senaste datumet att lämna in dem är den 24 maj, vilket är om en vecka.

Källa: Comey vill vittna så fort som möjligt

Sent på tisdagskvällen begärde även ordförande för representanthusets översynskommitté, Jason Chaffetz, ut alla Comeys anteckningar.

På onsdagen bjöd Chaffetz även in Comey att vittna under nästa veckan.

Till Politico säger Chaffetz att förhöret är inplanerat klockan 09.30 nästa onsdag och att han just nu försöker få kontakt med Comey.

Förhöret kommer därmed att ske samma dag som FBI senast kan lämna in anteckningarna.

Enligt Politico har Comey inte officiellt accepterat inbjudan men en nära källa säger att ”han vill vittna offentligt så fort han kan”.

Rubio: Oundvikligt att Comey vittnar

Ordförande i senatens juridiska kommitté, republikanen Lindsey Graham, har också bjudit in Comey för att i förhör ge sin version av vad som hänt.

Comey har tidigare ombetts att vittna men tackade då nej.

Enligt den republikanske senatorn Marco Rubio är dock ”oundvikligt” och ”ofrånkomligt” att Comey inte vittnar inför kongressen gällande vad han känner till om Trumps påverkansförsök gällande Rysslandsutredningen

Riksrätt och Watergateaffären

Det var på tisdagen som Washington Post avslöjade att president Trump ska ha bett den nu sparkade FBI-chefen James Comey att avsluta utredningen mot tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Något som väckt massiv kritik från både republikanska och demokratiska kongressledamöter som nu vill se saken utredd.

Frågor om riksrätt och Watergateaffären har återigen börjat cirkulera.

– Det börjar närma sig punkten där det är i samma storlek och omfattning som Watergate, sa den republikanska senatorn John McCain till CBS.

”Blivit dåligt behandlad”

På onsdagen gjorde Trump sitt första offentliga framträdande efter att Washington Post uppgifter publicerats. Utan att kommentera turbulensen kring anklagelserna anklagade han medierna för att ha gått hårt åt honom.

– Ingen politiker i historien har blivit behandlad värre eller mer orättvist, sa Trump under sitt tal vid kustbevakningsakademin i Connecticut.

Vita huset har tidigare tillbakavisat uppgifterna från Washington Post.

FAKTA

Trumps galna vecka:

Det var tänkt att bli en lugn vecka. Vita huset skulle andas ut efter att ha vunnit en seger i och med att representanthuset röstat för att avskaffa Obamacare. Men så blev det inte, konstaterar politikbloggen The Hill.

  • Tisdagen den 9 maj, strax före klockan 18, kom plötsligt nyheten att president Trump avskedat FBI-chefen James Comey.

  • Dagen efter gick Trump, besviken över hur media rapporterat om Comey-härvan till frän attack mot några av sina motståndare på Twitter, innan han mötte Rysslands utrikesminister och USA-ambassadör i Vita huset.

  • På torsdagen sa Trump, tvärtemot mot vad hans medarbetare tidigare sagt, att han länge tänkt ge Comey sparken och på fredagen följde han upp det genom att antyda att det fanns inspelningar av samtal mellan honom och Comey.

  • Under lördagen och söndagen var det på ytan lugnare, men bakom kulisserna berättades om en rasande president och en administration i kris.

  • På måndagen kom sedan avslöjandet att Trump kan ha läckt hemlig underrättelseinformation till ryssarna under mötet i Vita huset.

  • En nyhet som på tisdagskvällen följdes av uppgifterna att Trump ska ha försökt tysta Comey.