Datainspektionen: Otillåtet att registrera sexuell läggning

Kritik mot spelbolaget King – efter Aftonbladets avslöjande

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Aftonbladet avslöjade att spelbolaget King registrerade anställdas sexuella läggning.

Datainspektionen inledde en granskning – och konstaterar nu att bolaget agerade i strid med personuppgiftslagen.

– I det här fallet handlar det dessutom om registrering av mycket känsliga uppgifter, säger Katarina Högquist vid Datainspektionen.

Foto: AP

Datainspektionen började granska det svenska storbolaget King sedan Aftonbladets avslöjade att känsliga uppgifter om anställda registrerades.

All personal ombads fylla i uppgifter om etnicitet, bakgrund och sexuell läggning.

King, som bland annat ligger bakom spelsuccén Candy crush saga, uppgav att man endast registrerade de individer som gett samtycke.

Nu har Datainspektionen kommit fram till att King inte får kartlägga den typen av uppgifter om sina anställda – oavsett om en anställd gett samtycke eller ej.

Föreläggs sluta med registreringen

Enligt Datainspektionens beslut har man agerat i strid mot personuppgiftslagen.

”Datainspektionen konstaterar således att King behandlar känsliga personuppgifter i strid med 13 § personuppgiftslagen genom att registrera uppgifter om anställdas sexualliv och etniska ursprung utan att ha ett rättsligt stöd för detta”, står det i beslutet.

Datainspektionen förelägger därför King att sluta med registreringen.

– Men arbetsgivare kan som regel inte stödja sig på samtycken från arbetstagarna eftersom arbetstagare typiskt befinner sig i en beroendeställning gentemot sin arbetsgivare. I det här fallet handlar det dessutom om registrering av mycket känsliga uppgifter, säger Datainspektionens jurist Katarina Högquist i ett pressmeddelande.

”Bara aggregerad data är intressant”

När kartläggningen avslöjades svarade bolagets pr-ansvarige Martin Bunge-Meyer att det var ett led i ett mångfaldsarbete.

– Det är inte meningen att man ska titta på individuell data för det är helt ointressant. Det är bara aggregerad data som är intressant. Det är helt ointressant att titta vad en person har för bakgrund eller preferens. Det hjälper oss ingenting, sa han då.

Aftonbladet har sökt företrädare för King för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM