Minnesforskaren i Kevinutredningen: ”Allt har inte kommit fram”

avEmma Lindström

Publicerad:
Uppdaterad:

Minnesforskaren Sven Å Christianson hjälpte polisen att utreda mordet på Kevin – men ville inte vara med i SVT:s granskning.

I går sändes det sista avsnittet av ”Dokument Inifrån: Fallet Kevin” och nu uttalar sig minnesexperten i ”Gomorron Sverige”:

– Det kommer visa sig i den fortsatta utredningen att barnen lämnar uppgifter som är väldigt specifika, säger Sven Å Christianson.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Psykologiprofessor Sven Å Christianson.

Psykologen och minnesforskaren Sven Å Christianson anlitades av polisen när mordet på Kevin, 4, utreddes 1998. När SVT granskade utredningen i ”Dokument inifrån” ville Sven Å Christianson inte delta i programmet, men på torsdagsmorgonen gästade han tv-programmet ”Gomorron Sverige” för att tala om fallet.

De utpekade pojkarna, då fem och sju år gamla, förhördes i många och långa förhör – något som utredarna i efterhand själva tagit avstånd från.

Sven Å Christianson vidhåller att de många förhören med barnen gav viktiga och tydliga uppgifter.

– Det kommer visa sig i den fortsatta utredningen att barnen lämnar uppgifter som är väldigt specifika, till exempel att Kevin är blå i ansiktet. Allt har inte kommit fram, säger han i Gomorron Sverige. 

Bra att använda docka

Sven Å Christianson kommenterar också att barnen förs till en flytbrygga för att med hjälp av en docka visa vad Kevin utsattes för, en så kallad vallning.

Han menar att det är en bra teknik eftersom det är lättare för barn att peka och visa än att sätta ord på skeenden.

– Dockan ja, jag tillstyrker det. Om man har information att lämna bör en docka finnas med, säger Christianson.

Han påpekar att han själv började arbeta med polisen först i september, då de utpekade pojkarna och deras föräldrar redan lämnat uppgifter som tydde på att de var inblandade. Han visste inte heller hur förhören hade sett ut.

– Jag tog väldigt illa vid mig av att se hur barnen utsätts i de här förhören, säger Sven Å Christianson.

Christiansons roll utreds

Minnesforskaren Sven Å Christianson håller kurser på Stockholms universitet. Han har ett halvtidsuppdrag på psykologiska institutionen där han håller kurser och är ensam expert i rättspsykologi, skriver TT.

Med anledning av granskningen av Fallet Kevin ska hans roll på universitet utredas.

– Vi tar kritiken på största allvar. Vi ska titta på om det ligger något i den och sedan ska vi i dialog hitta en väg framåt, säger Håkan Fischer, professor och prefekt på psykologiska institutionen, till Dagens Medicin.

Fallet tas upp igen

Efter SVT:s granskning av mordet på Kevin har Åklagarkammaren beslutat att återuppta förundersökningen om mordet.

De två pojkarnas pappa Weine har uttalat sig och beskriver det som att ”det är en bubbla som försvunnit” under de senaste veckorna.

– Vi mår bra. De här veckorna sen första dokumentären sändes har varit lite mer ståhej än vanligt, men vi har jobbat på och stått i som vanligt, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM