Anna Kinberg Batra: Det är en förtroendekris

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Kinberg Batra kommenterar nu krisen inom Moderaterna:

– Vi är i en förtroendekris. Jag är i en förtroendekris, det inser jag fullt ut och tar ansvar för själv, säger hon.

M-ledaren petar nu Beatrice Ask från uppdraget som talesperson i rättsfrågor - och Tomas Tobé som partisekreterare.

Foto: JERKER IVARSSON

Moderatledaren kallade i morse till presskonferens med anledning av krisen inom paritet.

M rasade i SCB:s stora väljarundersökning i torsdags - innan dess kom krav på att Anna Kinberg Batra skulle lämna sin post.

– Jag står här, jag är väldigt beslutsam att leda vårt arbete, men jag tar till mig av den omfattande kritiken, säger M-ledaren.

Anna Kinberg Batra meddelade att hon kommer att arbeta med att bli bättre på att kommunicera partiets politik, hon ska också försöka bli bättre i intervjusammanhang.

– När jag får höra själv att man sett en stel figur på tv som inte svarar på frågor känner jag inte igen mig. Det kräver att jag fortsätter att jobba hårdare och växlar upp, säger hon.

Moderatledaren har också möblerat om i partiet. Beatrice Ask kommer inte längre att ha ansvar för rätts- och trygghetsfrågor. Anledningen är att M-ledaren vill att partiet växlar upp arbetet i de frågorna.

– Jag kommer återkomma till hennes nya roll, säger hon.

Den nuvarande partisekreterare Tomas Tobé tar över efter Ask.

Anna Kinberg Batra utesluter inte fler förändringar i framtiden.

– Det kan krävas mer, jag är beredd att göra de förändringar som krävs för att vi ska ta oss ur det här.

”Jag tänker ta fajten”

Efter pressträffen hade M-ledaren följande besked till de inom partiet som krävt hennes avgång:

– Jag tänker inte avgå, jag tänker ta fajten för att gå starkare ur den. Både själv och för oss moderater som parti, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att förtroendekrisen bottnar i att Sverige befinner sig i ett svårt läge och att partiet gjort många omprövningar av sin politik.

– Sedan är jag självkritisk för min del, jag kan absolut bli tydligare. Jag känner själv inte igen den stela personen som inte svara på frågor, som jag får höra om ibland. Hon är inte jag och det ser jag fram emot att visa.

På frågan när det kommer vända för Moderaterna säger hon:

– Det kommer ta tid att komma ur krisen, den är djup och allvarlig. Men vi förtjänar att komma ur den för vi har de bästa lösningarna på Sveriges stora problem.

Anders Edholm, som är biträdande partisekreterare och rekryterades från Svenskt näringsliv i början av året, tar nu tillfälligt över som partisekreterare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN