Frankrikes näste president heter Emmanuel Macron

PARIS. Efter valresultatet i Frankrike kan man dra en slutsats.

Landets nästa president heter Emmanuel Macron.

Det ska till ett jordskred om Marine Le Pen ska kunna vända det här i den andra valomgången.

Foto: AP
Macron.

Om hon inte gått vidare hade det varit ett stort fiasko och en stor besvikelse för Nationella Fronten. Nu kommer hon nästan garanterat att slå sin pappas valresultat i den andra valomgången. Jean-Marie Le Pen fick bara drygt 18 procent när han ställdes mot Jacques Chirac 2002. Det lär hon överträffa med råge och därmed kunna presentera som en framgång.

Men för att hon ska kunna slå Macron i den andra valomgången måste något exceptionellt hända.

Macron är en mittenkandidat som plockar röster från både höger och vänster. Alla, och de är ganska många, som till varje pris vill hindra Marine Le Pen att bli president kommer att rösta på den 39-årige före detta finansministern.

Även om Marine Le Pen lyckats mjuka upp partiets image så är det fortfarande över hälften av fransmännen som anser att Nationella Fronten är ett farligt parti som står utanför den vanliga politiska skalan.

Politiskt kommer den andra valomgången den 7 maj att bli ett oerhört tydligt val mellan en kandidat med ett optimistiskt framtidsbudskap, om än utan så många tydliga och konkreta politiska förslag. Macron är en stark EU-vän.

Mot honom står Marine Le Pens mörkare budskap om alla faror i form av invandring, islam och terrorism som hotar Frankrike. Hon vill avskaffa euron och ha en folkomröstning om ett utträde ur EU, en Frexit.

Det senare är en svår sak att sälja in hos fransmännen där 70 procent är tämligen positiva till EU.

Att mer än hälften skulle rösta för en högerextrem kandidat som vill lämna unionen är lika troligt som att fransmännen slutar äta möglig ost.

Givetvis kan saker hända de närmaste två veckorna som vänder upp och ner på förutsättningarna. Macron kan avslöjas med någon stor skandal eller liknande. Men det måste i så fall vara på extrem nivå.

Kommer ändå inte räcka

I de opinionsmätningar som gjort där olika finalpar ställts mot varandra så är Le Pen den kandidat som Macron lättast slår. I en mätning som gjordes i fredag slår Macron Le Pen i en andra valomgång med 62 procent mot 38.

Även om opinionsmakarna påpekar att det är en helt ny valrörelse som startar imorgon så är det inte troligt att Le Pen kan hämta in ett sådant försprång. Särskilt inte som hon dalat i opinionsmätningarna de senaste veckorna.

Dessutom har både den konservative kandidaten Francois Fillon och socialisten Benoit Hamon uppmanat sina väljare att rösta på Macron.

Le Pen kommer säkert att få en del Fillonröster tack de hårda tag hon förordar mot terrorister och islam. Hon kan också räkna med att få en del av den vänsterextreme kandidaten Jean-Luc Mélenchons röster. Båda vill ut ur EU och de delar föraktet för etablissemanget. Men det kommer ändå inte att räcka.

Opinionsinstituten verkar vara en annan segrare i valet. De har prickat nästan helt rätt och placerat ettan och tvåan rätt.

Utgången i det franska valet innebär sannolikt att Europa kan känna en viss lättnad. Le Pen gick visserligen vidare men hon har nästan ingen chans att bli president. I så fall slipper Europa ännu en chock ovanpå brexit och valet av Donald Trump i USA.

Tvärt emot många farhågor ser det ut som det europeiska supervalåret inte innebär de framgångar för högerpopulismen som många fruktat.

”Kommer föra nationella fronten framåt”

Österrike fick ingen högerextrem president. I valet i Holland gick högerextrema Geert Wilders visserligen fram men det liberalkonservativa regeringspartiet vann en övertygande seger.

Nu har vi en viss framgång i Frankrike för högerextrema Nationella Fronten men sannolikt inte en presidentpost.

Det betyder inte att högerpopulisterna är slutgiltigt besegrade.

Häromdagen träffade jag Nonna Meyer, en av Frankrikes främsta experter på högerextremism. Hon trodde Le Pen skulle gå vidare men inte vinna.

Sedan sa hon något som borde få omvärlden att inte slå bort ytterlighetspartiernas framgångar.

– Går Le Pen vidare och får 35–40 procent i andra valomgången är det en enorm framgång. Sakta men säkert kommer hon att föra Nationella Fronten framåt. Så småningom kanske hon kan bli president.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM