Aftonbladets Magnus Wennman prisad igen

avBenjamin Ekroth

NYHETER

Grattis Magnus Wennman, 38, Aftonbladets fotograf som vunnit första pris i World Press Photo i kategorin människor. Vad kan du säga om bilden du belönats för?

1 av 3 | Foto: Stefan Mattsson
Aftonbladets Magnus Wennman fick första pris i kategorin ”People” i fototävlingen World Press Photo.

– Det är ett porträtt som jag tog i ett flyktingläger utanför Mosul i höstas. Det är en liten flicka som heter Maha som var tvungen att fly från sitt på grund av att hennes by var kontrollerad av IS.

Hur känns det?

– Det är jättehedrande, naturligtvis. Det finns ingen annan tävling som kan jämföra sig med den här. Det är det överlägset finaste pris man kan få som bildjournalist. Samtidigt är det extremt inspirerande att vara på plats och se så mycket bra journalistik och bildjournalistik.

Vad betyder själva priset för dig?

– Det viktiga är inte jag utan att bilden får med spridning och får den uppmärksamhet som den förtjänar. I slutänden är det alltid historien och journalistiken som är viktig. Det här är en plattform för bra journalistik att spridas vidare.

Bilden är ju en del av din uppmärksammade serie "Där barnen sover". Hur fick du idén till den?

– Idén startade med hur vi funderade på hur man bättre får folk att bry sig om konflikten i Syrien. Då fick vi lov att hitta nya sätt att berätta och idén med barnen som sover var något som jag började jobba med för tre år sen. Det har verkligen utvecklat sig till ett jätteprojekt som fått uppmärksamhet över hela världen. Det fortsätter och kommer nog pågå ett tag till.

Hur går du vidare med det här?

– Den här prisutdelningen var slutet på en hel helg full med föreläsningar. Nu åker vi tillbaka till Stockholm och jobbet på måndag.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Tid med min son.

ARTIKELN HANDLAR OM