Uppgifter: CIA-chefen ska informera om Trumps ryssmöte

McMaster: Trump visste inte var informationen kom ifrån

avEbba Thornéus

WASHINGTON. CIA-chefen Mike Pompeo ska informera representanthusets underrättelseutskott efter Trumps påstådda avslöjande uppger AP.

Detta efter att Washington Post avslöjat att presidenten gett Rysslands utrikesminister och ambassadör hemlig information.

På tisdagen höll den nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster en pressträff i Vita huset där han återigen försvarade presidenten.

– Informationen var helt lämplig. Jag var själv i rummet och ingen tyckte att informationen var fel att delge, säger Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster på en presskonferens under tisdagen.

McMaster sa även att Trump inte kände till varifrån informationen han delade med Rysslands utrikesminister och ambassadör kom ifrån.

Enligt McMaster, ska informationen ha varit tillgänglig genom ”öppna källor”, med vilket menas information som är offentligt tillgänglig genom exempelvis nyheter, akademiska rapporter eller sociala medier.

”Nyheten är falsk”

McMaster menade därmed att Trump inte hade äventyrat varken några källor, metoder eller informationsinsamling utan att konversation mellan honom och Rysslands utrikesminister och USA-ambassadör syftade till att förbättra samarbetet och koordinering gentemot terrororganisationen IS.

– Det finns ingenting som presidenten tar på större allvar än det amerikanska folkets säkerhet. Nyheten som kom ut i kväll, så som den har rapporterats, är falsk, sa McMaster under måndagskvällen.

McMaster sa också att det är fullständigt rimligt att presidenten delar information om han anser stärker den nationella säkerheten.

Informationen ska enligt CNN ha handlat om IS planer på att använda bärbara datorer som bomber ombord på flygplan och att IS ska ha kommit över flygplatsutrustning som gjort att de kunnat testa om de explosiva datorerna går att få igenom säkerhetskontroller uppger CNN.

”Läckorna är hotet mot säkerheten”

Även på tisdagens pressträff underströk McMaster att ”premisserna i artikeln är falska och att Trump inte haft en olämplig konversation.

I stället sa McMaster att det verkliga hotet mot nationens säkerhet var de läckor som ”släpper den här typen av information till pressen”.

Dock förnekade eller bekräftade McMaster inte om informationen som delgivits Ryssland var hemlig eller om uppgifterna passade in i kontexten.

– Vi diskuterar inte vad som är hemligt och inte hemligt. Jag går inte på det här, eftersom det är det som kan äventyra vårt lands säkerhet.

Trump: McMaster är en plåga

Trump skrev själv på Twitter att han gett Moskva information om IS.

”Som president ville jag dela information med Ryssland, vilket jag har absolut rätt att göra”.

Trots att McMaster genomgående försvarat presidenten ska Trump ha kallat sin säkerhetsrådgivare ”en plåga som pratar för mycket på mötena”.

Det uppger The New York Times som menar att kritiken grundar sig i att McMaster är den som försökt att hindra Trump från olika uttalanden och i stället styra tillbaka honom på ämnet – vilket ska ha irriterat Trump.

Flera anställda vittnar för tidningen att man är rädda för att lämna presidenten ensam under möten med utländska ledare.

CIA-chefen ska informera

Senatens underrättelseutskott har bett Vita huset att förklara Trumps agerande uppger en talesperson för ordföranden Richard Burr.

På tisdagen kom beskedet att CIA-chefen Mike Pompeo ska informera representanthusets underrättelseutskott efter påståendet om att presidenten skulle ha delget känslig information till ryssarna uppger AP.

Ryssland har avfärdar Washington Posts uppgifter som en ”ickefråga” och ”nonsens” som varken är värt att bekräfta eller dementera.

ARTIKELN HANDLAR OM