Trump: ”Skulle älska att ta bort pressträffarna”

avEbba Thornéus

WASHINGTON. President Trump hotar att ställa in framtida pressträffar i Vita huset. Anledningen: Han är för snabb för sina medarbetare.

Hotet upprepades även i en intervju med Fox News.

– Jag skulle älska att ta bort dem, säger han i programmet ”Justice”.

1 av 3 | Foto: TT
Donald Trump.

Fredagen den 12 maj kom att bli en aktiv Twitter-dag för president Trump.

Förutom att han varnade den sparkade FBI-chefen James Comey för att läcka uppgifter till media hotade han även att ställa in framtida pressträffar i Vita huset.

Anledningen är att presidenten är för snabb för sina medarbetare.

”Jag är en mycket aktiv president med mycket omkring mig, det är inte möjligt för mina ersättare att stå på ett podium med perfekt tillförlitlighet”.

”Kanske är det bästa att ställa in alla framtida ”pressträffar” och i stället lämna ut skriftliga svar för noggrannhetens skull???” twittrade Trump.

Trump kan hålla dem själv – varannan vecka

I en intervju i Fox News program Justice, som kommer att sändas på lördag, upprepade Trump hotet om att ställa in framtida presskonferenser.

– Om jag inte håller dem själv varannan vecka och gör dem själv, då har vi dem inte. Jag tycker att det är en bra idé, säger Trump i intervjun.

Under intervjun lovordar Trump presstalespersonerna Sean Spicer och Sarah Huckabee Sanders men sa att det finns en ”otrolig nivå av fientlighet” gentemot dem.

”Spicer blir slagen”

Trump undvek även att svara rakt ut på reportern Jeanine Pirros fråga om Sean Spicer kommer att fortsätta som presstalesperson även i framtiden.

– Han gör ett bra jobb, men han blir slagen.

Vidare konstaterade Pirro att man har hållit presskonferenser i över hundra år och att man inte bara kan ta bort dem. Men Trump föreslår i stället ett annat sätt.

– På papper med ett perfekt, korrekt och vackert svar.

Anledningen ska enligt Tump vara att av alla hundratals frågor som ställs så tar reportrarna bara något litet ord och gör löpsedlar av det dagen efter.

– Jag skulle älska att ta bort dem.

”Frågade inte om Comeys lojalitet”

Under intervjun förnekar Trump även Washington Posts uppgifter om att han skulle ha bett om James Comeys lojalitet under en middag i januari.

– Nej jag ställde inte den frågan. Men jag tycker inte att det skulle vara opassande att göra det. Lojalitet till landet och till USA är viktigt. Det beror på hur du definierar lojalitet. Men jag vet inte hur frågan hamnade där.

Trump ville under intervjun inte heller kommentera sin tweet där han antyder att det kan finnas bandinspelningar mellan honom och Comey.

– Jag kan inte pratat om det. Jag vill bara att Comey ska vara ärlig och det tror jag att han kommer att vara, säger Trump avslutningsvis.

Inte heller presstalespersonen Sean Spicer ville kommentera frågan.

– Presidenten har inget mer att tillägga kring det där.

Ger olika svar

Det var i samband med att Comey fick sparken i tisdags som frågan om vilka uppgifter – från Trump själv eller hans pressstab – som ska gälla.

Vita husets Sarah Huckabee Sanders sa först att Trump fattat beslutet att avskeda Comey efter att han rekommenderats av justitieministern Jeff Sessions och biträdande justitieministern Rod Rosenstein.

Något som bland annat upprörde Rosenstein som hotade att avgå då han menade att Vita huset försökte sätta honom i skottgluggen.

Trump själv säger i en intervju med NBC News på torsdagen att han tog beslutet själv långt tidigare och oberoende av sina ministrar.

En linje som även Sarah Huckabee Sanders ändrade sig till senare och sa att ”presidenten övervägt att sparka Comey sedan han blev president”.

ARTIKELN HANDLAR OM