Världens reaktioner på London-attackerna

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-06-04

WASHINGTON. Flera personer dog och runt ett 50-tal skadades i lördagens terrorattack i London.

Bland de första att erbjuda sin hjälp var USA:s president Donald Trump som lovar att hjälpa London med ”vad helst de behöver”.

Även flera andra världsledare har meddelat sina kondoleanser.

USA:s president Donald Trump som lovar att hjälpa London med ”vad helst de behöver”.

Det var vid klockan 23.08, svensk tid, på lördagskvällen som Londonpolisen fick larm om att en vit skåpbil kört på människor på London Bridge.

Kort därefter genomförde beväpnad polis även en insats vid Borough Market, bara några hundra meter från bron, där det uppgavs vara skottlossning och knivattacker.

Tre gärningsmän har skjutits ihjäl och polisen arbetar utifrån att det rör sig om en attack, och att de döda männen var de som utförde attacken.

Trump: Vi är med London

Under natten har reaktionerna på attacken ramlat in från hela världen. Vid 10-tiden rapporterade AFP att Rysslands president Vladimir Putin fördömer dådet och sänder sina kondoleanser från regeringens högkvarter Kreml.

En av de första att erbjuda sin hjälp var USA:s president Donald Trump som skrev på Twitter att ”USA ställer upp med vad helst London och Storbritannien kan tänkas behöva” och att USA är med London i detta.

Trump uppges också ha ringt Storbritanniens premiärminister Theresa May och uttryckt sina kondoleanser efter de ”brutala terrorattackerna”.

Men innan presidenten erbjöd USA:s hjälp twittrade han något annat. Som en reaktion på attentatet i London skrev han att USA behöver det inreseförbud han försöker få igenom.

”Vi måste vara smarta, vaksamma och tuffa. Domstolarna måste ge oss våra rättigheter tillbaka. Vi behöver ett inreseförbud som en extra säkerhetsnivå!”

Inlägget möttes snabbt av hård kritik, skriver The Guardian.

Flera ledare uttryckte sorg

Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Frankrikes president Emmanuel Macron, Australiens premiärminister Malcolm Turnbull, och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har sänt sina kondoleanser till London under söndagsmorgonen. Likaså försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

”Avsiktlig och feg attack mot oskyldiga”

Även Labour-ledaren Jeremy Corbyn skriver på Twitter att hans tankar är med de drabbade och deras familjer, liksom Skottlands försteminister Nicola Sturgeon som säger att nyheterna från London är fruktansvärda.

Londons borgmästare, Sadiq Khan, säger till AFP att det var en ”avsiktlig och feg attack mot oskyldiga Londonbor och besökare i vår stad som kommit för att njuta av sin lördagskväll” och att han fördömer attacken.

Ariana Grande: Ber för London

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på Twitter att hon ”följer det fruktansvärda som nu sker i London” och att ”sorg och ilska över det som nu sker måste vändas till beslutsamhet mot dessa brutala våldsdåd”.

Världsstjärnan Ariana Grande, vars konsert i Manchester den 22 maj, utsattes för en terrorattack som dödade 22 människor, skriver att hon ”ber för London”.

Praying for London