Barn avled i hjärnhinneinflammation

avTT-Aftonbladet

Två barn i Nyköping har drabbats av epidemisk hjärnhinneinflammation.

En av dem, en flicka i mellanstadieåldern, avled av sjukdomen i helgen.

Det andra barnet som drabbats, en fyraårig pojke, har tillfrisknat.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD
Ett barn i Nyköping har avlidit i hjärnhinneinflammation. Arkivbild.

Smittskyddsenheten i landstinget Sörmland har nu satt in förebyggande antibiotikabehandling för att förhindra nya fall.

– Det finns ett samband mellan de här barnen. Vi behandlar nu anhöriga och alla som kan ha kommit i nära kontakt med dem. Totalt kommer vi att behandla ett drygt 100-tal. Risken för nya fall är väldigt liten, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i landstinget Sörmland, till TT.

Färre än hundra personer får sjukdomen i Sverige varje år. Oftast är det barn eller unga vuxna som drabbas.

Orsakas av smittsam bakterie

Smittsam hjärnhinneinflammation, eller epidemisk meningokockinfektion, orsakas av en bakterie.

Sjukdomen är ovanlig, men oftast är det barn eller unga vuxna som drabbas. Antibiotika fungerar, men bara i ett inledningsskede. Insjuknandet går snabbt. Resultatet blir en blodförgiftning på vilken kroppens immunsystem reagerar med septisk chock och organsvikt som följd.

– Immunförsvaret går i spinn, kan man säga. Det kan gå väldigt fort och är väldigt otäckt, säger Helena Hervius Askling.

Liknar influensa

Att rätt diagnos ställs från början är helt avgörande. I november förra året kritiserades region Jönköping efter att en sexårig flicka dött av samma sjukdom och i oktober dog ett spädbarn i Region Kronoberg efter att ha blivit hemskickad från en vårdcentral.

TT: Vilka tecken ska oroliga föräldrar reagera på?

– Det finns ingen ökad risk att drabbas på grund av detta förutom för dem som haft nära kontakt med de här barnen. Det är viktigt att komma ihåg. Insjuknandet liknar till en början en vanlig influensa, med hög feber och nackstelhet, men man blir snabbt så dålig att man förstår att man måste söka sjukvård, säger Helena Hervius Askling.

ARTIKELN HANDLAR OM