52-åring kan dömas till 10 års fängelse för misshandel av sjubarnspappa

1 av 5 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
I juli förra året sökte polisen efter sjubarnspappan i sjöar kring Svedala.
NYHETER

En 52-årig man riskerar ett långt fängelsestraff för en synnerligen grov misshandel av en sjubarnspappa.

Mannen var även åtalad för människorov men i dag meddelade rätten att åtalet för människorov inte håller.

– Vi har funnit att det fanns övertygande bevisning för synnerligen grov misshandel men inte övertygande bevisning för människorov, säger Kristina Andersson, chefsrådman.

Mannen blir kvar i häktet och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

En sjubarnspappa från Malmö har varit försvunnen sedan 22 juni förra året. Polisen tror att en bekant till honom – en 52-årig man – är skyldig till försvinnandet.

52-åringen har åtalats för synnerligen grov misshandel och människorov.

I dag avslutades rättegången i säkerhetssalen på Malmö tingsrätt. Åklagare Pär Andersson yrkade på att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Om det visar sig att han kan dömas till fängelse vill åklagaren se lagens strängaste straff.

– Om syftet är att locka bort en person för att man ska beröva honom livet som jag anser har skett här. Då kan det inte bli någon annan straffpåföljd än livstid, säger Pär Andersson.

Bevisningen inte tillräckligt stark

Under eftermiddagen meddelade rätten att man inte anser att mannen ska dömas för människorov.

Bevisningen är inte tillräckligt stark, förklarar Kristina Andersson, chefsrådman, Malmö tingsrätt. Han häktas därför för synnerligen grov misshandel och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Härmed föll åklagarens yrkan om livstid.

– För synnerligen grov misshandel är straffskalan mellan fyra till tio år, säger Kristina Andersson.

Hittade blod i bilen

Ett av åklagarens starkaste bevis är blodet från sjubarnspappan som har hittats i den misstänktes bil. Den blå Volvon hade anmälts som stulen efter försvinnandet. Den hittades på en pendlarparkering utanför Lomma.

– Det fanns väldigt mycket blod i passagerarsätet, på sidorna om sätet och i baksätet. Det fanns också ett blodigt fingeravtryck från den misstänkte på en pärm, säger Pär Andersson, åklagare.

Den synnerligen grova misshandeln ska bestå av att sjubarnspappan fått motta våld mot övre delen av kroppen. Mycket tyder på att han blev skjuten.

– Man har hittat en kula i bilen där han satt. Blodbilden i bilen tyder på att han satt fastspänd när våldet utfördes mot honom, säger Pär Andersson.

Han tror inte att sjubarnspappan kommer återfinnas vid liv.

Motivet ska vara pengar

– Här finns så många omständigheter som tyder på att han aldrig kommer att dyka upp igen. Hans mobil slutade fungera, han har inte gjort några banktransaktioner och han har inte hämtat ut den medicin som han behövde på apoteket, säger han.

Motivet ska vara pengar. Den 52-årige mannen hade fått en stor summa pengar av sjubarnspappan för att köpa en lägenhet åt honom. När det inte blev något köp ville han ha tillbaka pengarna. Då ska 52-åringen ha löst problemet genom att röja undan sjubarnspappan. 

52-åringen förnekar brott. Han har uppgett i förhör att han träffade sjubarnspappan men att denne sedan skulle iväg på ett annat möte.

– Han lånade ut sin bil till honom. Efter det har han inte träffat sjubarnspappan, säger Mikael Moritz, försvarsadvokat.