”Ryssar skröt om hur de kunde utnyttja Flynn”

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Donald Trump valde trots varningar Michael Flynn till sin nationelle säkerhetsrådgivare – och tvingades sparka honom efter mindre än en månad.

Under tiden ”skröt” ryska tjänstemän om hur de kunde använda Flynn för att påverka presidenten. Det uppger flera källor för CNN.

1 av 2 | Foto: REUTERS
Michael Flynn.

Generalen Michael Flynn fick sparken av Barack Obama – som senare varnade sin efterträdare Donald Trump för att ta tillbaka honom till Vita huset.

Flynn kampanjade flitigt för Trump inför presidentvalet – och fick efter dennes seger posten som nationell säkerhetsrådgivare, i presidentens närmaste krets.

Under samma period ska ryska tjänstemän ha ”skrutit” om hur de kunde utnyttja Michael Flynn för att komma åt och påverka Donald Trump och hans stab. Det uppger flera källor för CNN.

Snappade upp samtal

Amerikansk underrättelsetjänst ska ha snappat upp samtal mellan ryska tjänstemän. De ansvariga hos underrättelsetjänsten ska då ha agerat utifrån detta – och noga övervägt vilken information de delat med Flynn.

Sättet som ryssarna pratade om honom fick alla varningslampor att blinka, menar källorna. Ryssarna ska ha talat om Flynn som en allierad.

Michael Flynn blev inte långvarig som nationell säkerhetsrådgivare. Mindre än en månad efter att Donald Trump svurits in som president framkom det att han ljugit om sina kontakter med ryska representanter, däribland Rysslands ambassadör i Washington.

Efter 18 dagars mediestorm entledigades Flynn av Trump.

Kort därpå avslöjades det att Flynn i hemlighet varit avlönad av den turkiska regeringen, för att främja deras intressen.

”Försvarar fortfarande Flynn”

Flera uppgiftslämnare säger till Politico att Donald Trump ännu håller Flynn om ryggen. Presidenten uppges ha sagt till flera personer i sin närmaste omgivning att det var ett misstag att sparka honom.

Förra veckan uppdagades det också att FBI-chefen James Comey, som också fått sparken av Donald Trump, tagit anteckningar från ett samtal med presidenten. Där ska Trump ha bett honom att ”släppa” utredningen som pågick av Michael Flynns kontakter.

ARTIKELN HANDLAR OM