Danmark överväger gränskontroll mot Sverige

avMartin Mederyd Hårdh

Efter terrordådet i Stockholm överväger den danska regeringen att införa gränskontroller mot Sverige. Det rapporterar danska Jyllands-Posten.

– Det är klart, att om utvecklingen i Sverige förvärras kommer regeringen inte tveka att införa gränskontroller mot Sverige, säger den danska migrationsministern Inger Støjberg till tidningen.

Foto: Björn Lindgren/TT
Id-kontroll av tågresenärer vid tågstationen på Köpenhamns flygplats Kastrup. Arkivbild.

39-årige Rakhmat Akilov, som har erkänt terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i fredags, gick under jorden när han fick avslag från svenska Migrationsverket. Och polisen uppges efterlysa ytterligare över 12 000 människor som fått samma besked och sedan avvikit.

Det oroar den danska regeringen – som för första gången öppnar för att införa gränskontroller mot Sverige. Det rapporterar tidningen Jyllands-Posten.

– I ljuset av terrorattacken i Stockholm och de många utlänningarna i Sverige, som riskerar att resa illegalt till Danmark, håller regeringen ett särskilt vaket öga på utvecklingen i Sverige, säger migrations- och integrationsminister Inger Støjberg till tidningen i ett skriftligt meddelande.

”Ingen risk för närvarande”

Med anledning av flyktingkrisen har Sverige infört tillfälliga gränskontroller mot Danmark. Danmark har i sin tur infört tillfälliga gränskontroller mot Tyskland. Men Danmark öppnar nu alltså för att införa kontroller även för de som kommer från Sverige.

De danska gränskontrollerna mot Tyskland har regeringen motiverat med att illegala invandrare som inte kan ta sig vidare till Sverige kan samlas i Danmark.

– Den risken finns för närvarande inte vid den dansksvenska gränsen. Men den danska regeringen överväger löpande vilket behov som finns för att kontrollera gränsen till vårt grannland, säger Inger Støjberg.

Även danska Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti har uttryckt sin oro efter dådet.

I Danmark är 1 900 asylsökande efterlysta av polisen.

Aftonbladet har sökt Sveriges utrikesminister Margot Wallström

ARTIKELN HANDLAR OM