Efter nya bakslaget – Trump till attack mot domstolarna

NYHETER

En federal domstol stoppade Trumps order om att städer som fungerar som fristäder för papperslösa inte ska kunna få statliga bidrag.

Då går presidenten till ny attack mot domstolsväsendet.

”VI ses i högsta domstolen”, twittrar han.

Foto: Evan Vucci / AP TT / NTB SCANPIX

En lång rad städer – som New York, San Francisco, Chicago, Boston, Los Angeles och Washington – har sagt att de inte tänker hjälpa de federala myndigheterna att utvisa papperslösa invandrare.

Trump har kontrat med en order om att strypa bidrag till dessa städer.

Men i går stoppades ordern av en domare i San Francisco. Något som ses som ytterligare ett bakslag för presidentens försök att begränsa invandringen.

”Löjliga beslut”

Trump svarade på onsdagen med att gå till ny attack mot domstolsväsendet.

”Först röstar domstolen mot förbudet och nu slår den till igen om fristäder – båda löjliga domslut. Vi ses i Högsta domstolen”, twittrade Trump.

Han pekar i tweeten ut appellationsdomstolen ”Ninth Circuit” för att ligga bakom båda domsluten, vilket, som Politico påpekar, är felaktigt. ”Ninth Circuit” stoppade visserligen Trumps inreseförbud, men har ännu inte hunnit pröva detta beslut.

Inte första gången

Det är inte första gången som Trump riktar missnöje mot domstolarna, en hörnsten i det amerikanska maktutjämningssystemet.

När domare James Robart stoppade hans kontroversiella inreseförbud twittrade Trump:

”Kan bara inte förstå att en domare skulle utsätta vårt land för sådan fara. Om något händer skyll på honom och domstolsväsendet”.

ARTIKELN HANDLAR OM