Macron lovar tuffa samtal med Putin

1 av 2 | Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Emmanuel Macron säger att han kommer att ställa tydliga krav inför mötet med Putin. Arkivbild.
NYHETER

Frankrikes nye president Emmanuel Macron lovar tuffa samtal när han för första gången tar emot den ryske presidenten Vladimir Putin i dag.

– Jag kommer att ställa tydliga krav i mina samtal med Ryssland.

Foto: Sergei Karpukhin/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin tas i dag emot i Versailles av sin nye franske kollega Emmanuel Macron. Arkivbild.

– Det är nödvändigt att prata med Ryssland. Det finns ett antal internationella frågor som inte kommer att lösas utan en tuff dialog med dem, sade Macron i samband med G7-mötet i Italien i helgen.

Macron, som tog över presidentposten för två veckor sedan, kommer att ta emot Putin i slottet Versailles utanför Paris.

– Putin gillar den här typen av stora symboliska saker. Jag tror att det är ett utmärkt politiskt tillfälle, platsen för mötet är perfekt. Det ger en viss storslagenhet att välkomna Putin till Versailles, säger Jacques Audibert, rådgivare åt Frankrikes tidigare president François Hollande, till CNews TV.

Gnisslande relationer

Under valkampanjen anklagade Macrons medarbetare ryska medier för att försöka påverka den demokratiska processen. Putin gav också sitt stöd till Macrons konkurrent Marine Le Pen, som hälsade på den ryske presidenten en månad före den första valomgången.

Relationen mellan länderna blev alltmer spänd under Macrons föregångare Hollandes tid vid makten. Putin ställde in ett planerat möte med Hollande i oktober på grund av stark oenighet kring situationen i Syrien.

Uppmärksammad handskakning

Mötet sker också efter att Macron berättat om motiven till hans uppmärksammade och utdragna handskakning med USA:s president Donald Trump under G7-mötet. I en intervju med tidningen Le Journal du Dimanche jämförde han den amerikanske presidenten med auktoritära ledare som Erdogan och Putin och beskrev hur man sätter sig i respekt hos dessa män:

– Donald Trump, den turkiske presidenten och den ryska presidenten befinner sig alla i en maktbalansens logik, vilket inte stör mig. Jag tror inte på en diplomati med offentliga invektiv, utan på bilaterala dialoger. Jag låter ingenting passera. Det är så man blir respekterad, sade Emmanuel Macron.

ARTIKELN HANDLAR OM