Medierna, Vita huset och Trump – tre olika verklighetsversioner

Publicerad 2017-05-23

WASHINGTON. När Trump tar sig igenom kris efter kris är det inte alltid som presidenten och hans personal är på samma sida.

Nyhetssajten Politico har gått igenom Trump-regeringens olika förklaringar – från muren mot Mexiko till Rysslands-kopplingarna.

Det är tydligt att verkligen kan se olika ut – beroende på vem du frågar.

Att jobbet för president Donald Trump innebär tvära kast och oväntade vändningar tvivlar nog ingen på.

Trump har tidigare själv sagt att han är för snabb för sina medarbetare.

”Jag är en mycket aktiv president med mycket omkring mig, det är inte möjligt för mina ersättare att stå på ett podium med perfekt tillförlitlighet”, twittrade Trump och föreslog att framtida pressträffar skulle avskaffas.

Det har även spekulerats om att flera ur presidentens stab hänger löst, bland annat presstalespersonen Sean Spicer. Detta då både han och hans kollega Sarah Huckabee Sanders gått ut med motstridiga uppgifter.

Nyhetssajten Politico har gjort en sammanställning av några tillfällen där media, Vita huset och Trump själv har gett helt olika svar på samma fråga.

Media: Washington Post avslöjar den 15 maj att presidenten under ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och den ryske ambassadören Sergej Kislyak i Vita huset ska ha berättat om hemlig underrättelseinformation, vilket kom från en tredje och hemlig part.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare H R McMaster: Samma dag går McMaster ut och säger att ”historien är falsk” och att han själv var där.

– Inte en gång diskuterades informationskällor eller metoder, och inte heller militära operationer avslöjades som inte redan var allmänt kända.

Trump: Dagen efter det twittrar Trump: ”Som president ville jag dela med mig av fakta till Ryssland, vilket jag har absolut rätt till.”

Media: Beskedet att Trump sparkat den tidigare FBI-chefen James Comey med omedelbar verkan kom från Vita huset den 9 maj. ”Det är viktigt att vi hittar ett nytt ledarskap för FBI och återställer allmänhetens förtroende och tilltro för deras viktiga brottsbekämpande uppdrag.

Vita huset: Under två dagliga presskonferenser säger Sean Spicer att Trumps beslut helt byggde på justitiedepartementets rekommendation och lyfter framförallt fram vice justitieminister Rod Rosensteins påverkan.

Trump: Två dagar efter beskedet säger Trump i en tv-intervju med NBC News att han hade sparkat Comey oavsett vad han rekommenderats.

Media: Den 20 mars informerar tidigare FBI-chefen James Comey senatens underrättelseutskott om att FBI undersöker eventuella kopplingar mellan Ryssland och Trump-administrationen.

Vita huset: Den 10 maj informerar Sarah Huckabee Sanders media om att Trump stöttar utredningen. ”Han vill att de ska fortsätta med det som de anser är lämpligt, precis som han uppmuntrar representanthusets och senatens kommittéer att fortsätta med alla sina pågående utredningar.

Trump: Har kommenterar händelsen vid upprepade tillfällen. Den 8 maj twittrar han: ”Historien om Ryssland–Trumps samverkan är en total bluff, när ska denna skattebetalade charad sluta?” Den 17 maj säger Trump att ”som jag har sagt många gånger tidigare kommer en grundlig utredning att bekräfta vad vi redan vet – det fanns ingen samverkan mellan min kampanj och någon utländsk part". Den 18 maj twittrar Trump: ”Det här är den enskilt värsta häxjakten på en politiker i amerikansk historia”

  • Muren mot Mexico:

Media: Den 25 januari skriver Trump under en exekutiv order om att muren mot Mexiko ska börja byggas omedelbart.

Trumps rådgivare Kellyanne Conway: I en intervju med ”Fox Friends” den 25 april säger Conway att byggandet av muren fortfarande är högprioriterat och att det kan ske senare i år eller i början på nästa år.

Trump: Den 24 februari säger Trump under ett tal: ”Vi kommer att bygga muren, var inte oroliga. Vi ska bygga muren. Faktum är att det kan ske snart. Långt innan det var planerat. Det kommer ske väldigt snart.”