Emma fick nog av våldet – och lämnade Malmö

Bilbränder och skottlossning blev vardag: ”Jag och min familj kan inte leva där”

Efter 18 år i Malmö fick Emma Zetterholm nog.

På ytan bodde hon i en villaidyll. Men i själva verket präglades familjens vardag av sprängdåd nattetid, bilbränder runt husknuten och ett mord mitt på blanka dagen vid en lekpark i närheten.

– Jag älskar fortfarande Malmö. Men jag och min familj kan inte leva där, säger hon.

Droppen var när hennes äldsta barn skulle börja i förskoleklass. De fick inget av sina önskade val, utan placerades på en av Malmös mest ökända skolor.

Emma Zetterholm visar en karta med svarta prickar. 

– Prickarna är dödsskjutningar. Skolan ligger precis mitt i, där det varit flest mord. Då sa vi nej, här ska vårt barn inte gå, säger hon.

Efter 18 år i Malmö lämnade de därför nyligen staden för Emmas uppväxtstad Norrköping. Emma som jobbar med marknadsföring på en advokatbyrå har svårare att hitta jobb här, men det får lösa sig, på nåt sätt.

Våldet kröp närmare inpå

När Emma Zetterholm först flyttade till Malmö var det rätt lugnt. Hon kände sig aldrig rädd. Men sakta förändrades det. Plötsligt skedde ett gangstermord, mitt i city. Skjutningar på öppen gata.

– Våldet kröp närmare och närmare inpå mig, mina anhöriga, vänner och kollegor, säger hon.

Familjen flyttade in i en villa i ett område med fina gamla hus i östra Malmö, en varm sommar för sex år sedan. Inte långt därefter vaknade de skräckslaget av höga ljud en natt.

– Jag ammade mitt barn, min man sprang upp för att se vad som hände, berättar Emma.

Emma Zetterholm och hennes familj trodde att de flyttat till en villaidyll i östra Malmö. Men snart kom sprängningarna och bilbränderna inpå husknuten.
Emma Zetterholm och hennes familj trodde att de flyttat till en villaidyll i östra Malmö. Men snart kom sprängningarna och bilbränderna inpå husknuten.

Stenkastning genom fönstret

Genom fönstret såg han en tio meter hög eldpelare stå rakt upp i luften bakom grannens hus. Det var första gången de var med om att en bil brann i området. Det skulle bli många fler.

Kring en svartklubb i närheten hördes oväsen hela nätterna. Sprängningar, bilar som tutade i kapp, skjutningar. De grannar som klagade fick verbala hot och stenar kastade genom fönstret. Svartklubben fick vite av kommunen, stängde ner. Men öppnade snart igen.

När en man blev mördad mitt på blanka dagen, precis i närheten av lekparken som var full av barn och vuxna, började Emma och hennes man fundera på om de verkligen kunde släppa iväg sina egna barn att leka med kompisar i kvarteret.

Familjen vaknade till åsynen av bilar som brunnit under natten.
Familjen vaknade till åsynen av bilar som brunnit under natten.

”Känner minst tio familjer som har flyttat”

– Vi känner många som resonerat på samma sätt. Minst tio familjer har flyttat därifrån nu, många till andra orter i Skåne, säger Emma.

Problemen har handlat om allt från att folk struntat i att de felparkerat och blockerat uppfarter, till dåd när barn närapå träffats av skott som råkat gå genom fönsterrutor. En gång kom en pappa och hotade personalen på förskolan, där han ville ha en plats till sitt barn. Han fick hämtas av polis inför barngruppen.

– Det är så typiskt Malmö, hotandet. Folk tänker att de får vad de vill om de hotar sig till det, säger Emma Zetterholm.

Hennes tidigare chef på advokatbyrån Moll Wendén säger att utvecklingen i Malmö även påverkar arbetsgivare i staden.

Polissirener och blåljus var ingen ovanlighet i Emmas kvarter.
Polissirener och blåljus var ingen ovanlighet i Emmas kvarter.

Skolorna ett problem

– Det är fruktansvärt att man inte kan erbjuda bra skolor som får medarbetare att stanna kvar. Jag har hört att en del utländska forskare och högre tjänstemän sätter sina barn i skolor i Köpenhamn i stället, säger chefen Ebba Walberg-Snygg.

På pappret är Malmö en tillväxtstad. Ingen annan svensk storstad växer lika fort. Inom tio år väntas befolkningen ha ökat med 50 000 människor. Och trots att deras situation i Malmö hela tiden kändes absurd försökte Emma Zetterholm länge intala sig själv att det inte var så farligt.

”Har försökt försvara Malmö”

Hon säger att det samtidigt känns hemskt att nu vara en del av en utveckling där välutbildad, vit medelklass flyr stökiga områden.

– Jag har försökt försvara Malmö med näbbar och klor. Men ju längre tiden går och man märker att det inte blir någon förbättring tappar man till slut motståndet.

 
LÄS MER:
Tonåring häktas för inblandning i Malmömord
TV: Mordet på småbarnsmamman – detta har hänt
Småbarnsmamman mördades bara 100 meter från sitt hem
Inrikesministern om Malmömordet: Passerar alla gränser
Justitieministern efter mordet i Malmö: ”Fega och avskyvärda odjur”
Anders såg gärningsmannen med draget vapen
Kvinna död efter skjutning i Malmö


Publisert:

LÄS VIDARE