Idag värmer vårsolen gott i söder

avTT

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Vitsippsjakt? Passa på under lördagen. Arkivbild.

Lev här och nu, tänk inte på morgondagen. I alla fall om du är trött på vintern och vill ha vår. I dag blir det riktig vårvärme i södra Sverige, men redan i morgon rasar kalluften ned över landet igen.

Solen lyser över den södra delen av landet i dag. En ljuvlig värme sprids som får oss att kisa yrvaket mot vårljuset efter vintern, och nosa efter vitsippor, knoppande träd och fladdrande citronfjärilar.

Men – gör det i dag. Under söndagen blir det bakslag för våren, berättar Henrik Reimer, jourhavande meteorolog på SMHI.

– Det blir en del sol över östra Svealand. Även västra Götland får sol, men mer varierat. Där växlar molnigheten, men det blir också sol.

Varmt i sydväst

Däremot blir det riktigt varmt i sydvästra Sverige.

– Det finns chans att temperaturerna når upp mot 18 grader kring Halland och västra Skåne.

I östra Svealand blir det inte riktigt lika varmt, kanske en tio, tolv grader.

– Men i sol och lä kommer det nog att kännas varmare.

Så vårvackert blir det dock inte i hela landet.

– I södra Norrland blir det molnigt, och det kommer också snö. Lokalt kan det falla upp mot tio centimeter, men den kan också övergå i blötsnö och regn.

Även norröver ser det mer vinterlikt ut under dagen.

Bakslag för våren

Det vintervädret kommer också resten av landet att få smaka på. Redan under söndagen sprider sig kalluften ned över landet, berättar Henrik Reimer.

– Det blir kallare i hela landet. Under måndagen kommer snöfallet att nå Svealand. Det blir inga stora mängder, men det blir ett bakslag för våren.

I Götaland kan vårvädret hålla i sig även en bit in på söndagen, men sedan är det slut med vårvärmen även där. För den här gången. Kalluften som nu ligger över Norrland kommer att dominera i hela landet under nästa vecka.

– Det blir högtryck med kallare väder. Nattetid kommer hela landet att få minusgrader. Svealand får kanske någon enstaka plusgrad, och Götaland upp till fem plusgrader.