Alla brexitförslag röstades ner – igen

avPetter J Larsson

Under måndagen fick parlamentet chans att ta kontroll över brexit.

Då röstades samtliga förslag ner – igen.

Storbritannien går nu mot ett avtalslöst EU-utträde.

– Får premiärministern rösta om sitt avtal tre gånger så måste vi få en ny chans på onsdag, säger Labourledaren Jeremy Corbyn.

I förra onsdagen tog det brittiska parlamentet kontrollen över det dödläge som brexitförhandlingarna hamnat i och röstade om åtta olika förslag på under vilka förhållanden man skulle kunna tänka sig se Storbritannien lämna EU. Inget av de åtta förslagen fick någon majoritet.

Fyra förslag röstades ner

På måndagskvällen var det dags igen, nu med fyra olika möjligheter; att stanna i en tullunion med EU, att stanna i både tullunion och inre marknad med EU i en så kallad Norgemodell, att folket skulle få besluta kring det förhandlade avtalet i en ny folkomröstning – samt ett förslag om att kunna stoppa brexit om man skulle gå mot ett avtalslöst EU-utträde den 12 april och inte får uppskov från EU.

Återigen röstades samtliga fyra förslag ner – och brexitkaoset fortsätter.

– I bland tänker jag att just det parlament jag sitter i inte är speciellt bra på politik, sammanfattade Toryledamoten Ken Clarke kvällen i debatten efteråt.

Hans förslag, det om en tullunion, föll bara på tre röster – med 273 mot 276.

Hans partikollega Nick Boles hade tillsammans med ledamöter från två andra partier lagt fram förslaget om att stanna i den inre marknaden, det så kallade Norge plus-alternativet. Det hade fått stöd från oppositionspartiet Labour – men ogillats av de hårdföra brexitörerna i egna partiet. Endast 33 konservativa politiker röstade för Norgemodellen, som föll med 261 mot 282 röster. Efter omröstningen ställde sig Boles upp i underhuset och meddelade i ett känslosamt tal att han i frustration nu kastar in handduken.

”Har misslyckats”

– Jag har givit allt för att försöka hitta en kompromiss som kan ta detta land ut ur den Europeiska Unionen medan vi bibehåller vår ekonomiska styrka och politiska inflytande, sa han.

– Jag accepterar att jag har misslyckats och jag har misslyckats främst eftersom mitt parti vägrar att kompromissa. Tyvärr måste jag därmed säga att jag inte kan sitta för detta parti.

Förslaget om en ny folkomröstning föll med 292 mot 280 och det förslag som skulle kunna komma att stoppa brexit om inget nytt avtal uppnåtts den 12 april röstades ner med störst marginal – 191 mot 292 röster.

Kräver ny omröstning

Theresa May väntas nu försöka att lägga fram sitt avtal framför parlamentet en fjärde gång – trots att tullunionsförslaget och Norgemodellen fått större stöd. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kräver att ledamöter ska få en ny omröstning på onsdag – där kanske de små marginalerna kan vändas till en majoritet.

– Jag vill påminna er om att premiärministerns avtal har röstats ner med en stor majoritet vid tre tillfällen. Om det är okej för henne att lägga fram sitt förslag tre gånger så tycker jag att vi borde få rösta om detta på onsdag, sa Labourledaren Jeremy Corbyn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brexit