”Jag är mer orolig att bli smittad i Sverige”

Långa köer på Arlanda

Coronaviruset sprider sig på nytt i Spanien och antalet döda spås vara långt fler än vad som rapporterats.

Trots det väljer många svenskar att semestra i landet när UD lättat på reseråden.

– Man kan inte sätta sig i en bubbla, säger Tommi Eklund, 62,

Arlanda ringlar köerna långa till utrikesplanens incheckningar efter månader av lamslagen flygtrafik. När flera länder öppnat sina gränser och UD slopat sin avrådan kring icke nödvändiga resor vittnar flygbolag om stor efterfrågan och fullbokade plan.

Många av resenärerna väljer Spanien som semesterdestination – trots att landet nu ser en ny våg av smittspridning efter att landet öppnat sin lockdown och lättat på restriktioner.

– Vi ska till Madrid för att fira min svärfars födelsedag, säger Tommi Eklund, 62, Stockholm.

Hur tänker du kring att resa under en pandemi?

– Va? Är det en pandemi? Nej men det är bara att hålla avstånd och tvätta händerna. Jag tror det kommer vara stor skillnad. Man kommer nog inte pussa varandra på kinderna, det kan jag lova, säger han.

”Det är lugna puckar”

För stockholmaren Mario Sbrzesny, 51, är det vädret som lockar.

– Vi reser dit för att det är varmt, och det är det inte här. Det är ju lite si och sådär att resa nu. Men hela familjen har antikroppar så för oss känns det inte så farligt, säger han.

Resenärer på väg till gaten bär munskydd, vilket också är ett krav under flera flygresor och ankomst till Spanien.

– Det känns lite märkligt att resa under en pandemi. Men vi är otroligt försiktiga och bär munskydd hela tiden. I Spanien har alla munskydd, oavsett vad Tegnell säger, så vi känner oss ganska trygga och säkra. Det är lugna puckar som gäller där och vi vill gynna de som driver business, säger Ulf Sinclair, 60, Uppsala.

”Mer orolig att bli smittad här i Sverige”

Spanien är ett av de hårdast drabbade länderna i Europa under coronapandemin. Över 28 000 dödsoffer har konstaterats, men enligt uppgifter kan siffran vara 60 procent högre på grund av brister i myndigheternas rapportering.

– Jag är mer orolig att bli smittad här hemma i Sverige. De följer restriktionerna väldigt bra i Spanien. Här hemma är det ingen som bär munskydd, det är nästan stigmatiserat och det är väldigt synd, säger Annika Sinclair, 56, Uppsala.

Ann-Sophie Eriksson, 58, från Sollentuna och Svein Borgersen, 63, från Oslo är nyss hemkomna från sin lägenhet i Spanien.

– Jag är inte orolig för att ha blivit smittad. Vi har lägenhet där och höll oss för oss själva. Vi hade inte åkt dit och bott på hotell, säger Ann-Sophie Eriksson.

Publisert:

LÄS VIDARE