Vill ha körkort för vattenskoter: "Slutlekt"

Alice Nordevik/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-07-16

Regeringen vill ha krav på körkort för vattenskoter. Transportstyrelsen får uppdraget att ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra vattenskoter.

– Nu är det slutlekt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Nu ska det vara slut med vattenskoterförare som kör för fort, stör omgivningen och skapar oro. Regeringen ska "skapa ordning och reda på sjön", berättar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

– Vi har fått rapporter om att man inte respekterar de regler som finns, utan både bidrar till olyckor och skapar oro. Man kör nära badgäster och vill visa sin skicklighet, men gör det på ett sätt som inte är lämpligt, säger han och tillägger:

– Så nu säger vi att nu är det slutlekt, säger han.

Klart till hösten

Regeringen vill ha ett krav på körkort för vattenskoter, och ger Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur såväl ett förarbevis som en utbildning för att få köra vattenskoter ska utformas. Förslaget ska vara klart senast den 1 oktober i år.

Transportstyrelsen ska även se över om uthyrare ska kräva förarbevis och intyg på utbildning för att hyra ut en vattenskoter.

– Den som kör vattenskoter måste visa att man har kapacitet och förstår vilken motorstyrka man använder sig av, säger Eneroth.

Bred politisk uppbackning

I uppdraget ingår också att se över den åldersgräns som finns på 15 år i dag, det vill säga om den behöver höjas.

– Åldersgränsen handlar framför allt om att ge den tydliga signalen till föräldrar att man inte kan sätta sin fjortonåring på ett fordon med betydande motorstyrka. Det ska vara personer som är vuxna och har förståelse för vilka krafter man använder sig av, säger han.

Tomas Eneroth kommer att kalla till ett möte med berörda myndigheter och aktörer inom kort. Han säger att det finns en bred politisk uppbackning bakom förslaget.

– Så jag förutsätter att det här ska kunna gå relativt fort, säger han.

PODD Polisen om problemen med vattenskotrarna

Aftonbladet Daily pratar om vattenskotrar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen