Misstänks ha tvingat 13-åring till knarkförsäljning

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Hasch och marijuana ska ha gömts i ett varsitt sönderklippt hål.
Foto: Polisen
Hasch och marijuana ska ha gömts i ett varsitt sönderklippt hål.

Under våldshot ska den 13-årige pojken tvingats till att sälja knark i Malmö och Lund.

Pojken hämtades dagligen på skolan och gömde därefter narkotikan i sina kalsonger.

Nu har en 27-årig man åtalats i Malmö tingsrätt.

Den misstänkta narkotikaförsäljningen pågick i Malmö och Lund under augusti-september 2019. Det hela uppdagades efter att polisen blivit kontaktade av 13-åringens mamma.

Efter att skolan meddelat henne om sonens skolfrånvaro följde hon efter sin son och konfronterade honom, varpå han berättade om narkotikaförsäljningen.

Modern berättade enligt polisen att två personer ska ha tvingat sonen till att sälja knark, genom att ha misshandlat och hotat honom samt ha riktat hot mot hans familj.

6 000 kronor dagligen

I ett initialt samtal har 13-åringen berättat att han kom i kontakt med den 27-årige mannen via en kompis. Han ska då ha sålt cannabis för 5 000–6 000 kronor om dagen, genom att bli upplockad på skolgården och sedan åka till Lund för försäljning.

Förutom 27-åringen har 13-åringen även berättat att ytterligare tre personer från Malmö ingått i nätverket och att försäljning därefter har gjorts av flera pojkar på hans skola.

Vidare har han berättat att 27-åringen bland annat klippt sönder några av hans kalsonger, så att han skulle kunna förvara narkotika i dem.

Förnekar kännedom om pojken

I vittnesförhör har moderns och sonens berättelse fått stöd av förhör med bland annat lärare, mammans pojkvän och en annan pojke som bekräftat narkotikaförsäljningen.

Flera förhör har hållits med 13-åringen som likt sin mamma berättat om hur han blivit slagen och att dödshot riktats mot både honom och hans familj.

Den 27-årige mannen åtalas nu för grovt olaga tvång i Malmö tingsrätt. Han har dock själv förnekat brott och hävdar istället att han inte vet vem den 13-årige pojken är.

17 åtal har väckts

Pojken har förutom att peka ut misstänkta även lett polisen till platser som fungerat som knark- och vapenlager. Enligt Sydsvenskan har det hela hittills lett till 17 stämningsansökningar, att tre personer dömts för grova vapenbrott och att sju skjutvapen beslagtagits.

I förundersökningen framgår det även att en liknande anmälan upprättades våren 2019, gällande olaga tvång mot en 12-årig pojke, men då det inte gick att få tag i familjen tvingades fallet att läggas ner.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE