Fängslad britt frisläppt i iransk virusåtgärd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: The Free Nazanin Campaign/AP/TT
Nazanin Zaghari-Ratcliffe – som på bilden besöker Iran med dottern Gabriella – har tillfälligt släppts från fängelset. Bilden kommer från en kampanjorganisation som verkar för hennes frigivning. Arkivbild.

Runt 85 000 fångar har tillfälligt släppts i Iran, som drabbats hårt av coronaviruset, meddelar rättsväsendet. En av dem är den brittisk-iranska hjälparbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe som suttit fängslad sedan 2016.

Zaghari-Ratcliffe greps på flygplatsen i Teheran för snart fyra år sedan och dömdes till fem års fängelse, anklagad för uppvigling under massprotesterna 2009.

Nu får hon – åtminstone i två veckor – lämna fängelset.

"Tyvärr kommer Nazanin att behöva bära en fotboja, som hennes föräldrar nu har hyrt från myndigheterna, under hela permissionen. Nazanins rörelser kommer att begränsas till 300 meter från hennes föräldrars hem", säger hennes make Richard Ratcliffe i ett uttalande.

De iranska myndigheternas beslut att tillfälligt släppa runt 85 000 fångar syftar till att stävja spridning av coronaviruset i landets överfulla fängelser, där sjukdomar ofta frodas.

Politiska fångar

En stor andel av de frisläppta är enligt myndigheterna politiska fångar.

– Ja, runt 50 procent av dem var säkerhetsrelaterade fångar, säger Gholamhossein Esmaili, talesperson för rättsväsendet, och använder en term som brukar användas för politiska fångar.

– Vi har även vidtagit förebyggande åtgärder i fängelser för att möta utbrottet.

Den 10 mars bad FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Javaid Rehman, Iran att släppa alla politiska fångar tillfälligt från fängelserna.

Omkring 1 000 dödsfall

Närmare 1 000 människor har avlidit i sviterna av coronaviruset i Iran och drygt 16 000 har bekräftats smittade enligt officiella upgifter. Utbrottet i landet räknas som ett av de värsta utanför Kina, där viruset började spridas.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe har beordrats att inställa sig i fängelset den 4 april. Det är oklart om samma tidsgräns gäller för de övriga frisläppta.

Publicerad:

LÄS VIDARE