Coronapandemin

Professor: Sitter man och väntar har man förlorat

Sverige har undervärderat riskerna – borde övervärderat

Av: 

Niclas Vent

NYHETER

Undvik kollektivtrafik, håll avstånd, undvik stora evenemang, jobba hemifrån.

Det är råd som svenska folket redan borde ha fått av myndigheterna, menar epidemiologen Joacim Rocklöv.

– Om man gör det tidigt får man större effekt än om man gör det senare. Sitter man och väntar på tydligare signaler om smittspridning har man förlorat en del, säger han.

Det finns nu tydliga tecken på att coronaviruset har börjat spridas i det svenska samhället.

Den risken borde varit tydligare för myndigheterna mycket tidigare, enligt Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

– Det finns vetenskapliga arbeten som visar att spårning och isolering inte verkar lika effektivt mot det här viruset. Det beror på att det har stark ökningstakt och mest troligt kan smitta under en period när man har milda eller inga symtom. Det gör att man borde ha kunnat förvänta sig en större risk för lokal smitta, säger Joacim Rocklöv.

Joacim Rocklöv är epidemiolog och professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Svenska myndigheter har undervärderat risken för spridning, när de snarare borde övervärderat den, menar Joacim Rocklöv.

– Om det finns en överhängande risk kanske man skulle ta höjd för det och uppmana till minskade kontakter, säger han.

– Att tänka att det är lite större risk är kanske bättre än att tänka att det är lite mindre. Om åtgärderna man sätter in inte är jättedyra, så kanske det inte gör så mycket att man överskattar risken något, men det kan göra stor skillnad om man värderar den för lågt och inte agerar.

Helena Gisslén, sektionsledare, visar hur det går till vid provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska.

Behöver bättre analys

Han menar att den möjligen lilla kostnaden med att exempelvis hålla barn som varit i riskområden hemma från skolan, måste vägas mot den potentiellt stora vinsten med att minska smittrisken.

– Det man skulle ha behövt göra är någon sorts scenarioanalys. Alltså, så här blir det om vi håller dem hemma, och så här kan det bli om vi inte gör det. I dagsläget är det inte tydligt hur man har tänkt och på vilken bas man rekommenderar vad. Det känns mer som att man killgissar lite.

Exakt vad som behöver göras är svårt att säga.

– Men många kan jobba på distans. Man kan gå ut med rekommendationer om kollektivtrafik, om att hålla avstånd, att undvika olika evenemang. Det behöver inte betyda att man bestämmer och sätter upp karantän. Det handlar om att man tydligt uppmanar folk att ändra sitt beteende, säger Joacim Rocklöv.

– Små förändringar i beteende hos allmänheten behöver inte inkräkta på vardagen så mycket men kan bromsa spridningen.

Inriktar sig mot äldre

På grund av samhällsspridningen byter smittskyddet nu strategi, enligt Per Follin, ansvarig för smittskyddet i Region Stockholm.

– Det vi kommer att inrikta oss mot är att skydda vården mot smitta helt enkelt och framför allt skydda de äldre, säger Per Follin i ”P1 Morgon”.

Varje enskilt fall som kommit från ett riskområde kommer inte längre att smittspåras.

– Där blir det generella budskapet att har man tecken på luftvägsinfektion så rekommenderas man att hålla sig hemma och avvakta, säger Per Follin.

Joacim Rocklöv tycker man kan göra mer.

– De äldres risk kommer ändå att styras av risken i samhället, hur spritt viruset är. Om det blir färre drabbade överlag, så blir det i slutändan färre äldre som drabbas också.

Han hänvisar till en studie han gjort av kryssningsbåten Diamond Princess, där coronasmittan upptäcktes i början av februari. Trots att sjukdomen upptäcktes tidigt och alla med symtom fick bra vård, var dödligheten ändå ungefär 1 procent.

– Kan man minska antalet smittade har man mycket att tjäna på det, säger Joacim Rocklöv.

”Inte varit transparent”

Joacim Rocklöv tycker inte att Folkhälsomyndigheten varit tydlig med hur man kommit fram till sina olika beslut.

– De här besluten har rätt många olika dimensioner, och jag vet inte hur mycket experter man blandat in för att fatta dem. Det har inte varit jättetransparent. Alltså: ”Vi gör så här därför, den här evidensen finns.” Det finns evidens som visar att smittspårning och isolering inte är nog för att stoppa det här viruset. Jag har inte sett någon evidens som motbevisar det, säger Joacim Rocklöv.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Joacim Rocklöv

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Umeå universitet

AB Voice