Bönekonferens trotsar coronaviruset: ”Måste lyda Gud”

”Nordens kallelsestund” äger rum i helgen och kommer att släppa in 500 personer åt gången.

De står under Herrens beskydd från coronaviruset, enligt initiativtagaren.

– Vi känner Guds djupa frid och vägledning i vårt beslut att hålla konferensen och vi måste lyda Gud i detta, säger Lars Enarson till Dagen.

Den omdiskuterade bönekonferensen ”Nordens kallelsestund” äger rum i Solnahallen utanför Stockholm i helgen.

Datumet 13 mars är valt efter årsdagen av statskuppen mot Gustav IV Adolf år 1809.

”Nu ligger Nordens och Europas öde återigen i vågskålen. Det handlar om korset eller kaos, väckelse eller undergång”, skriver en predikant i ett informationsblad.

Lars Enarson
Lars Enarson

Släpper in 500: ”Först till kvarn”

Efter regeringens beslut att förbjuda sammankomster på över 500 medlemmar, har många arrangörer fått kritik för att runda reglerna genom att släppa in just så många.

KD-ledaren Ebba Busch rasade i går mot skattefinansierade institutioner som Dramaten och Kungliga Operan för att de agerar på det viset.

”Det är naturligtvis ingen skillnad mellan att ha 499 eller 500 personer i publiken. Risken ligger i att det samlas många människor på samma plats”, sa Busch.

Arrangörerna för Nordens kallelsestund planerade för 1 500 medlemmar, enligt Aftonbladets uppgifter.

Efter regeringens besked planerar de att släppa in 500 personer åt gången, och prioritera deltagare som rest från nordiska grannländer.

”Först till kvarn...” skriver de på sin Facebook-sida.

Tidigare i mars uppmanade ”Nordens kallelsestund” sina medlemmar att trotsa eventuell rädsla för coronaviruset, och komma och delta på konferensen.

”Corona viruset är en träning i att lära oss förtrösta på Herren inför det som skall drabba jorden. Domarna i Egypten drabbade aldrig Israels barn. Likaså har Herren lovat att ta hand om oss. I denna sena tid kommer det att visa sig vilka som tjänar Herren och vilka som inte gör det”, står det i inlägget som är undertecknat arrangören Lars Enarson.

”Gud får ta hand om konsekvenserna”

Aftonbladet har sökt Lars Enarson, som inte återkommit med svar.

Dagen har intervjuat honom och frågat hur arrangören ser på risken att konferensen bidrar till smittspridning. De har bland annat ställt ut stolarna med större mellanrum, och kommer ha läkare på plats för kontinuerlig rådgivning, uppger Lars Enarson för Dagen.

– Om vi upplever att det är Guds vägledning att göra det här får han ta hand om konsekvenserna. Men vi tar inte lätt på det här. Vi vidtar alla försiktighetsåtgärder vi kan, säger Lars Enarson.

Dagens reporter frågar vad som menas att ”det kommer visa sig vilka som tjänar Herren”, som det står i Facebook-inlägget.

– Det betyder inte nödvändigtvis att alla kristna kommer att undkomma corona. Det jag menar i första hand är att människor som har en tro på Gud, har möjlighet att ha en annan förtröstan i de här tiderna. Men vi har ett löfte om beskydd, att Gud kan ta hand om oss, säger Lars Enarson till Dagen.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE