Ulf Kristersson (M): Kan samarbeta med Sverigedemokraterna

Att samarbeta med Sverigedemokraterna i någon som helst form har tidigare varit helt uteslutet för Moderaterna.

Men nu öppnar Ulf Kristersson för att SD kan bli samarbetsparti till en moderatledd regering.

– Det är ingenting jag utesluter alls, säger partiledaren till Expressen.

I en intervju med Expressen öppnar Moderaternas Ulf Kristersson för att bilda regering med SD. ”Ingenting jag utesluter”, säger han.
I en intervju med Expressen öppnar Moderaternas Ulf Kristersson för att bilda regering med SD. ”Ingenting jag utesluter”, säger han.

– Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, sa Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet för två år sedan.

Men nu har partiledaren ändrat sig.

I en intervju med Expressen säger Kristersson att han inte är främmande för att ge Sverigedemokraterna rollen som ett samarbetsparti där man förhandlar om budgeten, till en framtida regering ledd av honom själv.

– Det är ingenting jag utesluter alls, utan jag tror att vi kommer behöva diskutera budgetfrågor med många partier. Ytterst är det alltid regeringen som måste vara säker på att om man lägger en budget så får man igenom den, säger Kristersson till Expressen.

”Trams” att stänga ute

Tidigare har Sverigedemokraterna hållits utanför samtal och möten mellan andra partier. Men under pandemin har även Jimmie Åkesson (S) deltagit i statsminister Stefan Löfvens möte med partiledarna som hålls en gång i veckan. Något som välkomnas av Kristersson.

Det här onormala i att två partier (Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet) ska hållas utanför alla samtal, det tramset pågick fram till den här krisen, säger Ulf Kristersson.

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

Liknande ekonomisk politik

I december i fjol bjöd Ulf Kristersson (M) in Jimmie Åkesson (SD) till ett möte, något som blev vida uppmärksammat då inget annat parti samtalat med Åkesson tidigare. Enligt Kristersson blev den avgörande punkten för honom att regeringen bjöd in till samtal om gängkriminalitet men uteslöt ett riksdagsparti.

– Det tyckte jag var att göra spel av något som var på blodigt allvar. Vi bestämde att vi skulle göra allt vi kan för att söka så brett stöd som möjligt för att genomföra riktiga reformer, sa Kristersson då till Aftonbladet.

I Expressen lyfter nu Kristersson att det finns en samsyn när det gäller den ekonomiska politiken.

– Min bild är också att Sverigedemokraterna i ganska hög omfattning har en snarlik uppfattning. Så det skulle vara ganska lätt att få igenom en bra borgerlig ekonomisk politik i riksdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE