Mejla

Wolfgang Hansson

Nu kan alla glömma riksrätt mot Trump

Muellers rapport är inte bara en skön seger för Donald Trump.

Den innebär också att alla de som hoppats att kunna avsätta presidenten nu i stället får rikta in sig på att försöka besegra honom i valet 2020.

Trump vore inte Trump om han inte mitt i segerns sötma far med osanning. Han hävdar att han blivit helt frikänd trots att Mueller uttryckligen säger att det inte är så.

Av den sammanfattning av Rober Muellers rapport som justitieminister William Barr gjort framgår att inga bevis finns för att presidenten eller någon i hans kampanj samarbetat med Ryssland för att påverka utgången av presidentvalet. Men Mueller vill inte ta ställning när det gäller ifall Trump på något sätt försökt hindra rättvisans gång. Det beslutet överlåter han till justitieministern att fatta.

När Trump på våren 2017 avskedade FBI-chefen James Comey därför att denne vägrade lägga ner Rysslandsutredningen var det ett beslut som utlöste massiv kritik även från en del av presidentens partikamrater. Beslutet kan mycket väl ha varit brottsligt. Precis som presidentens ständiga offentliga smutskastande av utredningen.

Men framför allt är Muellerrapporten givetvis en stor seger för Trump. Många av Trumps kritiker hade nog trott och hoppats att den förre FBI-chefen skulle hitta bevis för ett samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland trots Trumps ständiga förnekanden.

Måste tänka om

Nu visar det sig att Trump hade rätt. Det förekom inget samarbete. Åtminstone finns det inga bevis för det trots att Mueller vänt på varenda sten under två års tid.

Många demokrater hade hoppats att Muellerutredningen skulle innehålla så graverande bevis mot Trump att det gått att ställa honom inför riksrätt. De som fortsätter hysa den förhoppningen måste nu definitivt tänka om.

Någon riksrätt mot Trump lär det inte bli. Han kommer att sitta kvar sin presidentperiod ut.

Donald Trump.
Donald Trump.

Spontant känns det som detta borde öka Trumps chanser att bli omvald. Han kan utnyttja fribrevet i sin valkampanj och klaga över att han blivit oskyldigt misstänkt.

Men det finns en annan sida av myntet. Visserligen har utredningen varit besvärande för Trump och hängt som ett mörkt moln över honom. Men den har också gett honom ammunition för att peka ut en fiende. Det är ingen slump att Trump så gott som dagligen klagat över den ”häxjakt” som han ansett sig vara utsatta för. Trumps ledarstil kräver fiender för att vara framgångsrik.

Det måste finnas ett vi och dom.

Offerroll

Rysslandsutredningen har gjort att han kunnat inta offerollen samtidigt som han visat väljarna att han kämpat på som vanligt i Vita huset.

Han får svårare att mala på om häxjakt nu när han blivit friad.

Även om demokraterna i sin besvikelse över rapportens resultat garanterat kommer att försöka göra livet surt för Trump på andra sätt. Demokraternas majoritet i representanthuset gör att de kan initiera en rad utredningar mot presidenten. Bland annat kommer de att försöka tvinga honom att lämna ut sina deklarationer i hopp om att det där ska finnas saker som är brottsliga eller politiskt besvärande för presidenten.

Särskilt som Donald Trump i motsats till alla tidigare presidenter vägrat offentliggöra sin ekonomi.

Demokraterna kommer också att kräva att hela Muellers omfattande utredning offentliggörs i hopp om att det ska finnas detaljer som är besvärande för presidenten. Även om den inte offentliggörs är det stor chans att just sådana besvärande detaljer läcker ut.

Korrumperad

Vid sidan av hot från kongressens utredningsapparat pågår diverse andra utredningar kring Trump. Den potentiellt mest skadliga sker i New York där Trump misstänkts ha använt stiftelsen Trump foundation för att på ett systematiskt sätt i över tio år lura staten på skattepengar som i stället för till välgörande ändamål ska ha gått till Trumps valkampanj och olika rättstvister.

Demokraterna kommer inte längre att kunna anklaga Trump för att ha samarbetat med en främmande fiendemakt. I stället kommer de sannolikt att försöka måla ut honom som korrumperad.

Men fram till dess kan Trump njuta av sin seger.

Publisert:

LÄS VIDARE