EU-valet 2019

Nu är Aftonbladets valkompass tillbaka!

EU-valet 2019: Gör ditt val enklare

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Vet du inte hur du ska rösta i EU-valet?

Ta hjälp av Aftonbladets valkompass – den gör ditt val enklare.

– Vi har jobbat stenhårt för att ta fram den bästa valkompassen av alla, säger Aftonbladets projektledare Victor Lindbom.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Men vilket parti ska man rösta på?

Med Aftonbladets valkompass, framtagen i samarbete med SOM-institutet vid Göteborgs universitet, får alla väljare hjälp på vägen till valet. Du svarar på 30 frågor och får sedan veta vilket parti som bäst matchar dina åsikter. Valkompassen visar också var man står på skalan mellan höger/vänster och EU-skeptisk/EU-positiv.

– Vi har jobbat stenhårt för att ta fram den bästa valkompassen av alla. Aftonbladets uppdrag är att göra livet lite enklare och världen lite mer begriplig för våra användare, och det är precis vad valkompassen gör, säger Aftonbladets projektledare Victor Lindbom.

Slog världsrekord

Inför riksdagsvalet i höstas användes Aftonbladets valkompass över två miljoner gånger. Och under supervalåret 2014, när det både var EU-val och riksdagsval, slog Aftonbladets valkompass världsrekord.

Aftonbladets valkompass är inte enbart baserad på partiernas egna uppgifter om var de står i olika frågor.

– Partierna kan ha skäl att positionera sig strategiskt. Vi har granskat partimaterial, uttalanden och intervjuer med partiföreträdare och annat för att se om det finns belägg för partiernas ställningstagande. Det tycker jag är de stora fördelarna med vår valkompass, säger statsvetaren Johan Martinsson, föreståndare för SOM-institutet.

Valkompassen är inte tänkt att säga exakt hur någon ska rösta – det måste väljarna som alltid avgöra själva.

– Men här får de lite hjälp att se hur de förhåller sig till olika partier, säger Johan Martinsson, som också framhåller att den som gör kompassen dessutom får lära sig mer om vad partierna tycker i olika frågor.

Valdeltagandet i EU-valet är inte i närheten av hur det i riksdagsvalet. Drygt 87 procent röstade i riksdagsvalet 2018, i EU-valet 2014 röstade 51 procent.


ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om EU-valet – Aftonbladet rapporterar live

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU-valet

Aftonbladet

SOM-institutet

Politik