Mälarbanan

Byggchefernas läskautomat levererar starköl

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

På Mälarbanans ledningskontor i Järfälla står en läskautomat.

Om man lägger i tio kronor och trycker på en knapp, märkt ”trasig”, får man en starköl för pengarna.

På kontoret förvaras också flera flaskor sprit, avslöjar TV4 Nyheterna.

Via flera källor har TV4 Nyheterna fått loss filmmaterial som visar en omfattande olaglig alkoholförsäljning på ett av Mälarbanans ledningskontor.

Köpte öl vid tre tillfällen

På filmerna från kontoret i Järfälla ser man en läskautomat som varit i drift på kontoret sedan januari i år.

På automaten finns två knappar som är märkta ”trasig”. Trycker man på en av dem efter att ha betalat tio kronor trillar det ut en starköl.

– Jag kunde i min vildaste fantasi inte tro att det fungerade. Men det gjorde det. Jag har varit där vid tre tillfällen och köpt öl. Och det under en tidsperiod på åtta månader ungefär, säger en av källorna till TV4 Nyheterna.

Utöver läskautomaten som levererar starköl finns också flera flaskor starksprit i ett skåp på kontoret, bland annat ett polskt brännvin med 70 procents alkoholstyrka, enligt TV4-inslaget.

Stränga regler för alkohol

Mälarbanan är ett av Sveriges största järnvägsprojekt med hundratals anställda som arbetar för att städerna Örebro, Västerås och Enköping ska förbindas med Stockholm.

Det är ett skattefinansierat projekt med en budget på 19 miljarder kronor. Beställare är den statliga myndigheten Trafikverket.

Byggnaden där alkoholen finns är ett av ledningskontoren i det stora projektet. I huset sitter högt uppsatta chefer för några av världens största byggföretag, bland annat Skanska och Structon Rail, vilka har mycket stränga interna regler för alkohol.

Även företrädare för Trafikverket arbetar i huset, enligt TV4 Nyheterna.

Skanska: ”Mycket allvarligt”

Byggbolaget Skanska AB, som driver en totalentreprenad på delar av Mälarbanan, ser ”mycket allvarligt” på alkoholförsäljningen. Det uppger bolagets presschef Jacob Birkeland för Aftonbladet.

– Skanska arbetar med trygga och drogfria arbetsplatser och stämmer uppgifterna är det ett mycket allvarligt brott mot Skanskas värderingar, säger han.

Birkeland säger att man nu har satt i gång flera processer för att ta reda på mer.

– Detta kom som en fullständig överraskning för oss, säger han.

I ett mejl skriver presschefen senare att polisen i dag har varit på det aktuella kontoret och att Skanska kommer att samarbeta med polisen i alla avseenden.

”Tills vidare så avvaktar vi polisens bedömning innan vi tar beslut om åtgärder”, skriver Birkeland.

Trafikverket: ”Kände inte till detta”

Bengt Olsson är presschef på Trafikverket. Liksom sin kollega på Skanska AB fick han först i dag reda på alkoholförsäljningen på ledningskontoret i Järfälla.

– Det är nolltolerans från vår sida och vi har nu satt igång en utredning tillsammans med vår entreprenör, säger han till Aftonbladet.

Uppgiftslämnarna påstår ju att försäljningen pågått sedan i januari. Hur kan ni ha missat det här?

– Jag vet inte varför det inte kommit till vår kännedom.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mälarbanan

Järfälla

Alkohol

Stockholm

Skanska

Trafikverket

AB Voice