HD tar upp fentanylmål

avTT

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bröderna sålde fentanylvarianter förpackade i nässprejsflaskor via nätet. Åtta människor dog efter att ha använt preparaten. Arkivbild

Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd i det så kallade fentanylmålet, där två bröder dömdes till vållande till annans död efter att ha sålt farliga preparat över internet.

Åtta personer dog efter att ha använt fentanyl som de köpt av de båda bröderna på en hemsida. Bröderna dömdes, både i tingsrätt och i hovrätt, för grovt vållande till annans död. Rätten ansåg att de var medvetna om att köparna riskerade att dö om de använde preparaten.

Den yngre av bröderna, i dag 25 år gammal, dömdes till fyra års fängelse och valde att överklaga till Högsta domstolen (HD). HD meddelar nu att de kommer att ta upp målet.

– Det var nästan väntat, för något sådant här mål har inte prövats i Sverige tidigare, säger mannens advokat Jan Freij.

De två varianterna av fentanyl som såldes var inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara vid tiden för försäljningen, vilket bröderna pekat på för att hävda sin oskuld.

Däremot var köparna medvetna om farorna med preparatet, enligt Jan Freij, vilket han anser bör beaktas i skuldfrågan för hans klient. Inte heller är det utrett i målet att målsägarna inte tog en medveten risk, eller att de var likgiltiga inför risken, säger Freij.

– Är det på det viset ska det inte vara vållande till annans död. Det är väldigt svåra gränsdragningar, det är nu det HD ska pröva.

ARTIKELN HANDLAR OM