Drabbad av speldjävulen

Spelbolag har fortsatt ge pengar och lyxresor till spelberoende

Nordicbet bjöd på alpresa – Snabbare satte in pengar

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Spellagen skulle hindra att spelmissbrukare behandlas som vip-kunder.

Men spelbolag har bjudit på resor och bonuspengar även under 2019, visar Aftonbladets granskning.

”Vi ger alltid gåvor i den mån vi kan”, skrev Snabbare till spelmissbrukaren Jonas.

Spellagen infördes 1 januari 2019 och skulle skapa ordning och reda på den svenska spelmarknaden. Enligt lagen får bolagen bara ge bonus en enda gång – i samband med första tillfället man spelar.

Under 2019 har spelbolaget Nordicbet erbjudit ”Anders” exklusiva resor till Alperna och Malta, samt middagar och biljetter till sport- och musikevenemang i Sverige. Den senaste inbjudan kom i maj: En betald resa till Paris med biljetter till finalen i tennistävlingen Franska öppna.

– Under många år har jag bett om bonusar, det är mejl som verkligen visar desperationen. De har medvetet utnyttjat mitt spelberoende. Hade de stoppat mig när de insåg att jag var beroende så hade jag kanske förlorat en miljon i stället för fem, säger Anders.

Bild från en resa till Alperna som Nordicbet bjöd ”Anders” på.

”Håll utkik på kontot!”

Anders har spelat bort fem miljoner kronor på Nordicbet.

Familjen har splittrats till följd av hans spelberoende. Han skäms. Samtidigt är Anders arg över att Nordicbet gett gåvor som eskalerat missbruket. Spelberoende klassas som en sjukdom, och enligt den nya lagen måste spelbolag skydda sina kunder mot överdrivet spelande.

Innan spellicensen infördes gavs bonusar öppet. I januari 2017 satte Nordicbet in 30 000 kronor på Anders spelkonto, och skrev:

Sen tänkte jag även höra med dig, jag vet att du har en Iphone idag.
Skulle det vara intressant om du fick en telefon av oss där allt är förinstallerat för dig så du kan bruka appen på bästa sätt?

Efter att spellagen trädde i kraft har utbetalningarna skett mer diskret.

Efter den nya spellagen kom till har spelbolaget Nordicbet ändrat formuleringen, men bonusar betalas fortfarande ut, berättar ”Anders”, som spelat bort flera miljoner på nätet.

I juni 2019, när Anders vädjar om kompensation för alla förluster, svarar Nordicbet:

Jag förstår. Håll utkik på kontot för mer information!

Anders får 10 000 kronor. På spelkontot står det ”justerad insättning”. Över 100 000 kronor har betalats ut på detta sätt mellan januari och juni 2019, säger Anders.

– Enda skillnaden efter spellagen är att de kallar det ”justerad insättning” i stället för bonus.

Snabbare gav bonuspengar

En annan spelmissbrukare, som vi kallar Jonas, välkomnades till nätcasinot Snabbare med en bonus på 3 000 kronor. Det är tillåtet. Men sedan fortsatte de ge honom pengar. Samtidigt spelade Jonas på ett, enligt honom själv, okontrollerat sätt.

5 april 2019:

Jag har ordnat så att du kommer att få in 1 000 kronor cash på ditt spelkonto här under förmiddagen. Pengarna är uttagbara när du önskar.

13 april 2019:

Jag har kollat på ditt konto och ordnat så du kommer få 500 kr i cash in på ditt konto inom några timmar. Pengarna är uttagbara direkt!

Senare samma dag:

Vi kommer hålla koll på ditt konto och ge en gåva när det finns möjlighet för det.
 

Jonas reagerar på den återkommande formuleringen.

– ’Jag har kollat ditt konto.’ Om de hade stått för ansvarsfullt spelande borde det ha ringt någon varningsklocka? I stället ger de mig 500 kronor direkt in på mitt spelkonto.

Bolaget Snabbare vill inte kommentera sitt agerande i Jonas fall. Vd:n skriver i ett mejl att branschen gjort olika tolkningar av vad som är en bonus och inte, och att Snabbare har anpassat sig till nya riktlinjer från tillsynsmyndigheterna.

Spelbolaget: Lagen är otydlig

Nordicbet har fått böter för otillåtna bonusar, men inte på grund av Anders bjudresor och bonuspengar. Spelinspektionen har inte granskat specifika fall som detta, utan gjorde tidigare i år en tillsyn av bonuserbjudanden på spelbolagens hemsidor.

Den resulterade i att Nordicbet bötfälldes, tillsammans med sex andra spelbolag. Samtliga bolag har överklagat till förvaltningsrätten. Processerna pågår fortfarande.

Jesper Svensson, operativ vd för Betsson-gruppen där Nordicbet ingår, anser att regelverket inte är tillräckligt tydligt när det gäller bonusar. Lagtexten lyder:

En licenshavare får endast vid det första tillfället då en spelare spelar på något av licenshavarens spel erbjuda eller lämna bonus.

Vad är det som är oklart med det?

– Dels är det en fråga vad som är en bonus och vad som inte är en bonus. Det är det som nu får avgöras i domstolen. Vi vill ju följa reglerna och har gjort en bedömning utifrån hur vi tolkat reglerna. Det blir spekulativt i dag att säga hur det slutar, men jag tycker vi har ett stadigt case i vårt överklagande, säger Jesper Svensson.

Jesper Svensson vill inte uttala sig om de resor och extrapengar som Anders säger sig ha fått.

– Jag kan inte säga exakt vad som erbjudits på kundnivå på det viset. Generellt kan jag säga att vi erbjöd saker som vi tyckte var i enlighet med hur vi tolkade regleringen vid den tidpunkten. Sedan får vi återkomma efter domstolen sagt sitt, om vi hade tolkat det rätt eller fel, säger Jesper Svensson, operativ vd för Betsson-gruppen.

Anders ger inte mycket för Nordicbets svar.

– Det är skrattretande att de låtsas inte känna till lagen. De visste ju att det var förbjudet, annars hade de fortsatt kalla det bonus istället för ”justerad insättning”. Vip-managern sa till och med att de bara får ge en bonus under 2019, men att de ordnar det ändå.

”Kan upplevas aggressivt”

Båda fallen som tas upp i den här artikeln är anmälda till Spelinspektionen. Nordicbet anmäldes i juli och Snabbare i september. Det har inte lett till någon tillsyn eller åtgärd, men det kan bli aktuellt längre fram.

– Resursmässigt är det inte möjligt för oss att agera på varje enskilt tips. Därför behöver vi använda våra resurser strategiskt, så att spelbolagen i största möjliga mån följer reglerna, säger Hanna Abrahamsson, chef för rättssekretariatet på Spelinspektionen.

– Men vi känner till fenomenet med att rikta sig till enskilda personer, och vi ser också de stora problemen som finns med det. Lagstiftaren uppmärksammar också att bonusar är ett attraktivt sätt att locka till sig spelare. Den här typen av direktriktade bonusar kan säkert i många fall upplevas som aggressivt, fortsätter Hanna Abrahamsson.

Spelbolagen tycker att bonusreglerna inte är tillräckligt tydliga. Har du någon förståelse för det?

– Kraven på licenshavarnas förmåga och vilja att följa regelverket är och ska vara höga. Vår uppmaning är att inte erbjuda sådant som man är osäker på om man får erbjuda eller inte. Som tillsynsmyndighet tycker vi inte att man ska utmana lagen och i någon mån gömma sig bakom att ’lagen är otydlig’. Men sedan kan man naturligtvis överklaga våra beslut, och det har ju samtliga bolag gjort.

 

Fotnot: Anders och Jonas heter i verkligheten något annat.

PODD Så utmanar spelbolagen de nya lagarna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur spelbolagsbranschen utvecklats med Aftonbladets reporter Adam Westin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Shekarabi: ”Det är inte vilda västern längre”

ÄMNEN I ARTIKELN

Drabbad av speldjävulen

Spelinspektionen

Betsson

Spel

Spelmissbruk

AB Voice