Nöjd Trump häver sanktioner mot Turkiet

Av:  TT

USA:s president hyllar överenskommelsen mellan Ryssland och Turkiet om att förflytta de kurdiska styrkorna från gränsen. Sanktionerna mot Turkiet ska tas bort och USA:s politik i Mellanöstern kommer att få en ny inriktning, meddelar Donald Trump.

– Tidigare i morse meddelade den turkiska regeringen min regering att man kommer att stoppa stridigheterna och sin offensiv i Syrien och att vapenvilan ska bli permanent, sade Trump i ett särskilt tillkännagivande i Vita huset på onsdagen.

Därför hade han givit instruktioner om att de sanktioner som nyss infördes mot Turkiet ska hävas – dock med tillägget att sanktionerna lyfts "såvida de inte gör något som vi inte gillar".

Trump förklarade samtidigt att USA ändrar inriktning i sin Mellanösternpolitik, där enligt Trump altför många amerikaner mist sitt liv.

– Hur många amerikaner måste dö mitt i dessa uråldriga sekteristiska konflikter. Jag är fast besluten att fullfölja en annan inriktning, en som leder till seger för Amerika.

– Låt någon annan strida över denna långsträckta och blodsbestänkta sand.

Förrymda IS-fångar

Strax innan Donald Trumps framträdande uppgav USA:s särskilda Syriensändebud James Jeffrey att drygt 100 IS-fångar är på fri fot efter den turkiska offensiven.

Trump konstaterade i samband med sitt framträdande att "några IS-fångar har rymt men de flesta har fångats in igen".

Tidigare under dagen varnade Ryssland de kurdiska soldater som fortfarande befinner sig i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien, och uppmanade dem att ta sig därifrån. Annars riskerar de att stå försvarslösa mot den turkiska armén, enligt Kreml.

Uttalandet kom efter att Ryssland och Turkiet tidigare i veckan enats om att syriska och ryska styrkor ska bevaka de gränsområden som den turkiska militären inte redan kontrollerar. De ska också se till så att den kurdiska YPG-milisen drar sig undan från områdena inom den buffertzon som Turkiet vill upprätta längs med gränsen.

"USA förrådde kurderna"

Beskedet kom från Kremls talesperson Dmitrij Peskov som också passade att ge en känga till USA,. Dagen innan hade det särskilda Syriensändebudet James Jeffrey ifrågasatt Rysslands förmåga att få de kurdiska styrkorna att lämna områdena.

– USA har varit kurdernas närmaste allierade under de senaste åren. Men i slutändan har man övergett och i praktiken förrått kurderna, sade Peskov.

– De (USA) har valt att lämna kurderna vid gränsen och i det närmaste tvingat dem att slåss mot turkarna.

Det var i början av oktober som USA:s president Donald Trump meddelade att amerikanska styrkor skulle dra sig tillbaka från nordöstra Syrien. Det banade väg för Turkiet att inleda sin offensiv i syfte att driva bort kurdiska styrkor från gränsområdena och upprätta vad man kallar en "säker zon" som ska sträcka sig omkring tremil in på syriskt territorium.

På onsdagen, före sitt tillkännagivande i Vita huset twittrade en nöjd amerikansk president om utvecklingen de senaste dagarna.

"Stor succé vid den turk-syriska gränsen. Säkerhetszon ha skapats. Vapenvilan har upprätthållits och striderna har upphört. Kurderna är säkra och har arbetat väldigt bra med oss. Gripna IS-fångar har säkrats", skriver Donald Trump.

Tiotusentals har flytt

I en tidigare uppgörelse, som förhandlats fram av USA, fick de kurdiska styrkorna fem dygn på sig att lämna de gränsområdena. Den tidsfristen gick ut på tisdagskvällen.

Närmare 170 000 människor har enligt FN flytt området sedan Turkiets offensiv inleddes. Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet SOHR säger att det rör sig om långt fler, runt 300 000 personer.

Över 220 kurdiska stridande har dödats i strider och över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR. Över 70 civila uppges ha dödats i samband med striderna.

Publisert:

LÄS VIDARE