Morales motståndare ratar resultatet

avTT

1 av 3 | Foto: Juan Karita/AP/TT
Den främste oppositionskandidaten Carlos Mesa avfärdar det officiella valresultatet. Han var president i en mandatperiod innan Morales kom till makten.

Carlos Mesa, den närmaste utmanaren i valet i Bolivia, förkastar resultatet som visade att den sittande presidenten Evo Morales nätt och jämnt får sitta kvar.

Morales säger sig vara öppen för en andra valomgång – om fusk kan bevisas.

Mesa säger att den första omgången inte gick rätt till och att han inte kan acceptera resultatet eftersom "det är resultatet av fusk och en överträdelse av folkets vilja".

Valet förra helgen omgavs av fuskanklagelser, vilket trappades upp till omfattande protester på flera håll i landet när det plötsligt blev en paus i direktrapporteringen av rösträkningen. När rapporteringen återupptogs hade president Evo Morales drygat ut sin ledning – och i slutänden nådde han med bara några decimaler en tillräcklig segermarginal för att vinna redan i första omgången.

Gratuleras av vänsterstyren

I ett tal i regionen Cochabamba, ett av vänsterregeringens starkaste fästen, gick Morales hårt åt oppositionen. Han upprepade anklagelser som han tidigare fört fram, om att protesterna är en kupp som de mer högerorienterade partierna iscensatt med utländskt stöd.

Än så länge har Morales fått segergratulationer från Venezuela, Kuba och Mexiko.

– Jag bjuder in utrikesministern i Argentina, utrikesministern i Brasilien, utrikesministern i Colombia, samt USA, att komma hit. Låt oss göra en granskning röst för röst, säger Morales.

– Om det finns fusk så kallar vi till en andra valomgång dagen därpå.

Alla motståndare är avundsjuka på framstegen som gjorts i Bolivia de senaste 14 åren, fortsätter han.

Vägblockader och strejk

Protester har skakat landet hela veckan och de senaste två dagarna har demonstranter blockerat vägar i och kring huvudstaden La Paz. I landets största stad Santa Cruz pågår en storstrejk med anledning av valresultatet.

Valobservatörer från den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS har också uttryckt vissa tvivel och rekommenderar att resultatet granskas. Den föreslår att en andra valomgång hålls ändå, vilket även EU, USA, Brasilien, Argentina och Colombia tycker är en bra idé.

Valmyndigheten har avfärdat fuskanklagelserna. Enligt dess resultat fick Evo Morales 47,1 procent av rösterna och Carlos Mesa 36,5. När en kandidat vinner med mer än tio procentenheters marginal så blir det ingen andra, avgörande valomgång.