Forskarnas förslag: Varningstext på cigaretterna

Är det dags att låta varningstexter kring rökning pryda själva cigaretten? Det skulle kunna vara mer effektivt än varningarna på paketen, enligt forskare.

Att trycka grafik som exempelvis visar hur många minuter ditt liv förkortas med på cigaretter skulle kunna få rökare att sluta med den dåliga vanan, rapporterar The Guardian. Forskare från James Cook-universitetet i Australien har genomfört en undersökning med över 2 000 rökare och icke-rökare kring hur de påverkas av den här typen av varningar.

– Om man utsätts för samma grafiska bild gång på gång så tappar det effekt, säger Aaron Drovandi, som ledde studien, till tidningen.

Nästan dubbelt så bra

Därför testade han att trycka olika budskap på själva cigaretten. Varningar som påtalade rökningens effekt på familjemedlemmar eller hur mycket en cigarett förkortar ens liv visade sig vara mer effektivt än ekonomiska varningar. De var dessutom bättre än konventionella varningar.

– Varningar på individuella cigaretter var nästan dubbelt så effektivt som på paketen och det visade sig bland deltagare från flera olika åldersgrupper och etniciteter, säger Aaron Drovandi till The Guardian.

Publisert:

LÄS VIDARE