Meteorolog: Vattenflödena sex gånger högre än normalt

Av: Christina Nordh

Publicerad:

Vattenflödena är tre gånger högre än normalt – på vissa ställen upp till sex gånger högre.

Nu klass 1- och klass 2-varnar SMHI. Mer regn är på väg.

– Det är väldigt stora regnmängder i de här områdena jämfört med normalt, säger meteorolog Mikael Sjöstrand.

För bara några dagar sedan matades vi med bilder på översvämningar på västkusten. Skrattade åt det absurda när sälen Sally simmade in i fiskaffären i Hunnebostrand och fick ett skrovmål.

Nu kommer mer regn att falla över samma område.

– Under lördag blir det regnskurar i Svealand och Götaland och ganska blåsigt med hårda och tidvis mycket hårda byvindar. I Götaland blir det regnskurar och fortsatt blåsigt, framför allt på västkusten. Men det klarnar upp under eftermiddagen, då kanske solen hinner visa sig innan den går ner, säger Mikael Sjöstrand på Klart.

Var blir det värst?

– Många områden har klass 2-varning för höga flöden och det fortsätter att regna ordentligt. Värst är flödena vid gränsen mot Jönköping och inre delarna av Halland. Områdena som drabbas värst är Västsverige mot Hallands kustområden, ner mot Blekinge och Kronoberg.

– Det är väldigt stora regnmängder i de här områdena jämfört med normalt. I allmänhet tre gånger mer nederbörd än normalt, på sina håll sex gånger mer nederbörd än normalt i februari.

SMHI varnar också för hårt väder i fjällkedjan, för Jämtlandsfjällen och upp över Lapplandsfjällen.

– I delar av fjällen faller det 5–10 centimeter under natten till fredag. Under lördag blir det mestadels soligt. Lite nederbörd ska dra ner längs kusten och någon snöby rör sig in över fjällkedjan.

Hur är det med Vasaloppstrakterna?

– Över Dalarna faller en del snö, men mildare luft kommer upp bakom snöfallet, så det övergår i regn. I Sälentrakterna blir det snö, i Mora antingen snöblandat regn eller regn i helgen. Framåt söndag slår det om till lite kallare väder.

Temperaturen kommer att ligga på 7–8 grader i söder och 4–5 minusgrader i norr.

– På söndag blir det kallare över hela landet, säger Mikael Sjöstrand.

Sälen Sally simmade in i fiskaffären i Hunnebostrand.
Foto: Joakim Sandberg
Sälen Sally simmade in i fiskaffären i Hunnebostrand.
Publicerad:

LÄS VIDARE