Amy Klobuchar överraskade i New Hampshire

Amy Klobuchar blev den stora överraskningen i demokraternas primärval i New Hampshire.

Från bottennotering i Iowa till nu en tredje plats.

Men vem är den 59-åriga senatorn från Minnesota?

– Vi har besegrat alla odds. Vi har gjort det på egna meriter. Vi har gjort det med idéer och hårt arbete, sa Amy Klobuchar i sitt tal till väljarna efter att hon hamnat på en överraskande tredjeplats vid primärvalet i New Hampshire natten till onsdag, svensk tid.

Förstaplatsen i New Hampshire knep Bernie Sanders (cirka 26 procent), andraplatsen Pete Buttigieg (cirka 24,4 procent).

Efter valomgången i Iowa var Klobuchar på väg att bli uträknad. Hon kom på femte plats med sina 12,3 procent. Till och med Joe Biden, som gjorde ett uselt val, fick ett bättre resultat (15,8 procent).

Men så höll Demokraterna en sista debatt inför primärvalet i New Hampshire. Där levererade Amy Klobuchar.

Amy Klobuchar i New Hampshire.
Amy Klobuchar i New Hampshire.

”Nästan perfekt”

Bland annat hoppade hon på Pete Buttigieg, som gick segrande ur Iowa-racet, och hans försök att framställa sig som en ”cool nykomling”:

”Vi har en nykomling i Vita huset och titta hur det har gått”, sa Amy Klobuchar med hänvisning till Buttigiegs förhållandevis knapra politiska erfarenhet, och att Trump inte hade någon erfarenhet som politiker alls innan han blev president.

CNN:s politiska analytiker kallade hennes slutanförande i debatten, där hon pratade om sin egen svåra bakgrund och lyfte fram empati som en viktig egenskap hos en ledare, för ”nästan perfekt”.

Så vem är Amy Klobuchar?

Frågade ut domare

Den 59-åriga senatorn från Minnesota blev känd för den breda massan när hon frågade ut Högsta domstols-domaren Brett Kavanaugh vid nomineringsprocessen 2018.

Uppgifter fanns om att Kavanaugh inte varit ärlig i tidigare utfrågning gällande hur ofta och i vilka mängder han drack alkohol i sin ungdom, när han studerade på Yale.

Klobuchar ställde frågan om han blivit full så att han tappat minnet och Kavanaugh svarade bitskt tillbaka: ”Har du?”

Klobuchar behöll lugnet och svarade: ”Jag har inga problem med alkohol”.

Hon tog också upp sin fars alkoholism och hur den påverkat familjen.

Kavanaugh fick senare be om ursäkt till Amy Klobuchar.

Amy Klobuchar i Johnston, Iowa.
Amy Klobuchar i Johnston, Iowa.

Mittenpolitiker

Klobuchar beskrivs som en mittenpolitiker som gärna samarbetar över partigränser. Hon har en ambitiös plan mot drog- och alkoholberoende, vill förbättra mentalhälsovården och brinner också för bland annat miljö, infrastrukturfrågor och äldrevård.

Amerikanska medier lyfter att hon kan vinna partiets nominering till presidentkandidat på det faktum att hon varken är för gammal, för rik, för ung, eller för vänster.

Att hon vinner i just New Hampshire är inte så konstigt.

Delstaten är känd för att ge kämpande kandidater en knuff eftersom New Hampshire-borna ofta bestämmer sig sent för vem de ska rösta på. Delstatens valsystem tillåter dessutom väljare som inte har en partifärg, så kallade ”independent voters”, att rösta i primärvalet. Den starka insatsen i den tv-sända debatten tycks också ha hjälpt Klobuchar, 50 procent av väljarna har i en undersökning av CNN uppgett att den var mycket viktig inför beslutet om vem man skulle rösta på.

Nu är hon inte längre en underdog.

Kandidaterna för demokraternas primärval.
Kandidaterna för demokraternas primärval.

Tänker försöka

Men frågan är om hon lyckas hålla fast vid glädjeskjutsen som resultatet i New Hampshire gav.

Varken hon eller hennes kampanjstab hade riktigt vågat hoppas på segerresultat, och resurserna inför kommande primärval i Nevada, South Carolina och under supertisdagen med 15-talet delstatsval, beskrivs i amerikanska medier som magra jämfört med kandidater som exempelvis Joe Biden.

Talet i New Hampshire gav ändå en antydan om att Amy Klobuchar åtminstone tänker fortsätta att tro på vinst:

– Jag är inte det främsta namnet, jag har inte det rikaste bankkontot, jag är inte en politisk nykomling utan erfarenhet, men jag är känd för att slåss för människor. Jag ber er att tro på någon som verkligen tror på att USA kan vinna, om du är trött på extremerna i amerikansk politik, på högljutt nonsens, så har du hittat rätt hos mig.

Publisert:

LÄS VIDARE