Plågoande misstänks ha krävt 16-åring på kompis knarkskuld

avFelix Blom

Publicerad:
Foto: Stina Stjernkvist
Montage. Pojken på bilden är inte 16-åringen.

”Jag ska ha mina pengar”, ”Du har till klockan tre på dig”, ”Jag kommer ringa din mamma”. Det surrar ständigt i den 16-årige Uppsalabons mobiltelefon.

De 800 kronor som hans kompis köpt hasch för ska betalas. Men eftersom kompisen inte går att få tag på så misstänker polisen att langaren riktar sina hot mot 16-åringen.

Nu åtalas en 20-årig man för att ha rånat, hotat och försökt utpressa en 16-årig uppsalabo.

En dag i början av förra året så har den 16-årige uppsalabon besök av en vän från Stockholm. Han berättar i förhör om hur de bägge tonåringarna åker till Gottsunda för att fixa hasch. 16-åringen vill inte ha, men hans kompis från Stockholm tar emot en bit värd 800 kronor utan att betala. Langaren, en 20-årig man, säger att det är okej att betala i slutet av månaden istället.

Bara några dagar senare åker vännen från Stockholm in på ett HVB-hem och blir okontaktbar. Det är då ett levande helvete börjar för 16-åringen.

Upptryckt mot väggen

Foto: Polisen
16-åringen fick ta emot mängder av hot via sms och telefonsamtal.

Enligt förundersökningen är det när kompisen från Stockholm inte svarar som langaren bestämmer sig för att kräva in pengarna från 16-åringen. Han börjar då, enligt åtalet, ringa och skicka sms. I polisens förundersökning kan man se hur det med bara minuters mellanrum skickas hot till 16-åringen. Den som hotar kräver att få sina pengar fort. Hela tiden höjs summan och hoten eskalerar. Samtal till 16-åringens föräldrar börjar också komma på familjens hemtelefon. 16-åringen säger att langaren dyker upp vid hans skola och kräver att han ska komma ut och möta honom. 16-åringen berättar också för polisen om ett tillfälle då han luras ut på skolgården. Där väntar langaren som trycker upp honom mot väggen och stjäl hans klocka.

Försvaret

Langaren själv säger dock att han inte har en aning om några hot eller rån. Han säger till polisen att det inte är han som skickat alla sms och ringt. På frågan varför han greps med 16-åringens klocka på sig så säger han att han i själva verket hjälpt 16-åringen. Och tagit tillbaka den av någon annan som rånat honom. Han menar också att det varit han själv som blivit hotad av folk högre upp i kedjan då han en gång sålt cannabis till 16-åringen utan att ha fått betalt.

Langarens förklaringar väger inte tungt hos åklagaren. Under tisdagen åtalades han därför för rån, olaga hot och försök till utpressning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gottsunda

Uppsala

Brott

Cannabis