Turkiet hotar syriska armén om riktad insats

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
Turkiet hotar med militär offensiv om inte syriska trupper drar sig bort från områden kring turkiska militära posteringar i Idlibregionen. På bilden syns syrier som samarbetar med Turkiet i frontlinjestriderna i Idlib.

Turkiet hotar med militär offensiv i Syrien för att återta kontrollen av områden kring turkiska militära posteringar i Idlibregionen som hamnat bakom den syriska arméns frontlinje.

President Recep Tayyip Erdogan gav på onsdagen en tidsfrist till månadsskiftet för syrisk militär att retirera från de tolv turkiska militäranläggningarna.

– Vi planerar att frita våra observationsposteringar från de syriska regeringstrupper som omringar dessa på ett sätt eller annat, säger Erdogan i ett tal till parlamentsledamöter.

Posteringarna utplaceras i Idlibregionen som en del i en överenskommelse 2017 mellan Turkiet, Ryssland och Iran. Den senaste tidens syriska offensiv, med ryskt stöd, har inneburit att de turkiska anläggningarna är omringade och ligger djupt in i territorium som behärskas av Damaskus.

PODD ”Värsta humanitära krisen sen inbördeskriget startade”

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om situationen i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: