Skitpropp ger byggstopp i Lomma – avloppsnätet är fullt

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:

En avloppsfadäs har tvärstoppat utbyggnaden av bostäder i Lommas hamn. Kommunen hade räknat med utsläpp från 1 450 bostäder men det har blivit hundratals fler. Nu är läget akut och hela hela avloppsnätet i Lomma riskerar att överbelastas, rapporterar Sydsvenskan.

Det var när VA Syd förra året tog över ansvaret för vatten och avlopp som problemet flöt upp till ytan. Ansvariga drog i både bromsen och larmet och pekade på att kommunen snabbt var på väg att ta sig stora mängder avloppsvatten över huvudet.

VA Syd varnar nu både för att risken för bräddningar, medvetet släppa ut orenat avloppsvatten till Lommabukten, ökar kraftigt om inte kapaciteten ökas. Det finns också risk att privatpersoner drabbas av att översvämningar hemma med orenat avloppsvatten som inte får plats i rören.

Utbyggnaden av det stora bostadsområdet stoppade redan förra året. En utredning pågår nu och väntas fortsätta under hela 2020.

Exakt vilka åtgärder som måste ske är inte klart.

Inte heller vad de oväntade problemet kommer att kosta. Men investeringskostnaderna i VA-nätet har fördubblats till 40 miljoner kronor för 2020, skriver Sydsvenskan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Lomma

Malmö