Coronapandemin

Antalet smittade av coronaviruset rusar

Kommunistpartiet i Kina sparkar Hubei-ledare ● Vietnam sätter by i karantän

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Antalet nya smittade av coronaviruset i Hubeiprovinsen i Kina sköt i höjden i går.

14 840 fall och 242 dödsfall adderades till statistiken.

Kina förklarar jätteökningen med att de bytt sätt att diagnostisera.

Antalet smittade av coronaviruset, som fått namnet covid-19, har de senaste dagarna visat på en nedåtgående trend.

Men på onsdagen adderades 14 840 smittade och 242 döda – bara i Hubeiprovinsen. Det är de överlägset högsta siffrorna hittills på en dag och mångdubbelt fler än de cirka 2 000 fall som tidigare rapporterats per dygn.

Det totala antalet smittade i det nya coronavirusets epicentrum är nu 48 206, och 60 347 i världen, enligt siffror från Johns Hopkins University.

”Kommer öka dramatiskt”

Ökningen uppges bero på ett nytt sätt att diagnostisera patienter i Hubei.

Man inväntar inte längre provsvar för varje individ utan räknar in de patienter som uppvisar symptom på coronaviruset, enligt Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Rent tekniskt tar det väldigt mycket tid att diagnostisera varje fall med hjälp av de molekylärbiologiska teknikerna. Därför kan man i ett sånt här läge frångå provtagningen, eftersom folk visar ungefär samma symptom när de har den här typen av infektion. De provtar säkert ett urval fortfarande, men inte varje individ. Därför kommer siffran av diagnostiserade fall att öka ganska dramatiskt.

Så man räknar in alla som uppvisar symptom?

– Ja. Och då kommer det säkert slinka med en och annan influensa, men det har inte någon större betydelse, säger Björn Olsen.

Antalet dödsfall i Hubei är nu sammanlagt 1 310.

Samtidigt som rekordsiffrorna kommer från Hubei rapporteras att kommunistpartiet byter ut sin högsta ledare i provinsen. Jiang Chaoliang ersätts av partiets ställföreträdande partichef i Shanghai, Ying Yong.

Kina-siffror dröjer

The Guardian rapporterar att inga officiella siffror för onsdagen ännu har kommit nationellt från Kina, vilket enligt tidningen dröjt flera timmar längre jämfört med när de publicerats under de senaste tio dagarna.

Hittills har viruset varit koncentrerat till Kina. Bara ett dödsfall har rapporterats utanför landet.

Men på torsdagsmorgonen rapporterar AFP att vietnamesiska byn Son Loi, som första stad utanför Kina, sätts i karantän. Staden uppges ha cirka 10 000 invånare.

Folkhälsomyndigheten har kontrollerat sammanlagt 140 misstänkta fall i Sverige. Ett har varit positivt – kvinnan i 20-årsåldern i Jönköping.

Sjukhus i Wuhan.
Sjukhuspersonal och patient på sjukhus i Wuhan.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Professorn: Antalet döda och smittade kommer stiga snabbt

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Kina

Coronaviruset

Wuhan

AB Voice